Hírek

Politikai thriller, oknyomozó dokumentumfilm és feminista filmszatíra az idei LUX FILMNAPOK döntőjében

November 13. és 15. között idén is sor kerül a LUX FILMNAPOK-ra az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Vajon a három, különböző témákat különféleképpen körüljáró döntős film közül melyik nyeri el Európa Filmművészeti díját, a LUX filmdíjat?

A filmnapok keretében ezúttal politikai thrillert, feminista filmszatírát és oknyomozó dokumentumfilmet láthatunk. A LUX filmdíj 2007 óta küldetésének tekinti felhívni a figyelmet az európai filmművészet, és ezáltal Európa sokszínűségére. Amellett, hogy elismerje a kiemelkedő alkotásokat, a filmnapoknak az is kiemelt célja, hogy népszerűsítse és eljuttassa az Európai Unió 28 tagállamába, 24 nyelven feliratozva pedig széles körben elérhetővé tegye azokat; ezzel segítve az európai filmeknek átlépni saját nemzeti határaikat.

Aktuális társadalmi-politikai problémákkal, érzékeny témákkal és európai értékekkel foglalkozó filmek színesítik az idei válogatást is,

amelyek közül a győztest november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A díj pedig a filmszalagból készült, bábeli tornyot idéző szobor, kifejezve ezzel a LUX FILMNAPOK legfőbb vonását, a nemzetközi sokszínűséget. Az idei három döntős alkotást – ahogyan eddig is – szakmai zsűri választotta ki tíz elődöntős film közül, elsősorban az alapján, hogy a különböző „versenyzők” mennyiben tükrözik az európai értékeket, illetve mennyire aktuális a kérdéskör, amelyet feldolgoznak.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a LUX FILMNAPOK ezúttal is egymástól nagyon különböző zsánerű, változatos műfajú filmeket sorakoztat fel, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatunk november 13. és 15. között. A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/EuropaiParlament/) lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

Lássuk hát a három döntőst!

Az esemény november 13-án, 19 órakor az Isten létezik, és Petrunijának hívják című filmmel veszi kezdetét. Az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű alkotásában a nők jogai és a hagyományos társadalmi konvenciók, illetve ezek kapcsolata áll a középpontban. Egy helyi, kifejezetten férfiaknak szóló vallási rituáléba belecsöppen Petrunija, a fiatal értelmiségi lány, ezzel azonban szülőföldje ősi hagyományaival száll szembe. Tettével magára haragítja a kisváros lakóit, különösen a férfiakat, a papot, illetve a hatóságokat, ám Petrunija tovább küzd; ezzel pedig kezdetét veszi a harc a jogegyenlőségért.

Berlinben két díjat is nyert az észak-macedón, belga, szlovén, horvát, francia koprodukcióban készült film, amely a feminizmus és a társadalmi konvenciók helyzetére, valamint a helyi tradíciók mindent(?) elsöprő erejére világít rá a balkáni országban. A film hivatalos magyarországi bemutatójára 2020. január 13-án kerül sor, úgyhogy érdemes jóval a premier előtt megnézni a LUX FILMNAPOKon!

Ezt követi november 14-én, szintén 19 órakor a dán oknyomozó dokumentumfilm, Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című alkotása. Brügger (újságíró, rendező, műsorvezető) a svéd Göran Björkdahllal ered egy több, mint 50 éve megoldatlan rejtély nyomába. Az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-es repülőbalesetének gyanús körülményeinek igyekeznek utánajárni, a nyomozás közben pedig nem várt, sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titkokra bukkannak.

Brügger provokatív alkotása dokumentumfilmként került döntőbe, amelyre ezidáig csak kétszer volt példa a LUX filmdíj történetében.

A dán, norvég, svéd, belga koprodukcióban készült oknyomozó filmet eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal (köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával) ismerték el, valamint az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjában is szerepel.

Az idei vetítéssorozat november 15-én, 19 órakor zárul A rendszer című spanyol-francia politikai thrillerrel. Rodrigo Sorogoyen filmje a spanyol elitet és a korrupciós ügyek vérfagyasztó világát mutatja be. A befolyásos és sikeres politikus, Manuel magára marad, miután korrupciós botrányba keveredik – azonban nem hagyja, hogy egymaga vigye el a balhét. Az erőteljes színészi játék, a dinamikus képi világ és a pulzáló zene mind adottak ahhoz, hogy egy feszült, sokkoló, nem hétköznapi thrillert kapjunk.

A rendszer 7 Goya-díjjal büszkélkedhet, emellett pedig a Miskolci CineFest versenyprogramjában is szerepelt, szeptember 26-tól pedig már a magyar mozikban is megtekinthető.

A nézők is szavazhatnak kedvenc filmjeikre 2020. január 31-ig a LUX filmdíj honlapján, egy szerencsés szavazó pedig belépőt nyer a 2020-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválra – ahol amellett, hogy kihirdetik a közönségszavazatok győztesét, bemutatják a következő év jelöltjeit is.

Cikkünk felkérésre készült. 

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com