Hírek

Az M5 vetíti először a Polgár lányok életéről szóló dokumentumfilmet

Március 3-án, szombaton este háromnegyed 9-kor az MTVA M5-ös csatornáján lesz televíziós ősbemutatója Jossi Aviram A Polgár lányok című dokumentumfilmjének.

A Polgár lányok a sakkról szól, de nem sakkfilm. Először és legfontosabban egy család bámulatos emberi története, amely a sakk körül forog, de ami egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az “élhető létezés” és a “folyamatos teljesítés” közötti ellentmondást.

A dokumentumfilm a 2014-es jeruzsálemi filmfesztivál versenyprogramjában indult útjára, majd ezt követően számos sikeres bemutatója volt világszerte. Magyarországon az Uránia Moziban láthatta először a közönség, ahol több teltházas közönségtalálkozóval egybekötött vetítést tartottak. A Polgár lányok magyar nyelvű változatát nagy sikerrel vetítik filmklubokban országszerte, valamint a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál (ennek apropóján írtunk róla – a szerk.) és a berlini Huniwood Filmfesztivál is műsorára tűzte.

Verzió 2017: Válaszutak – Magyar panoráma válogatás

A produkció különleges értékű magyar és nemzetközi videó és fénykép archív anyagokat tartalmaz, melyek nagy része először kerül nyilvánosságra a televízió képernyőjén.

A magyar nyelvű változat az MTVA támogatásával valósult meg. A filmet gyártó izraeli Lama és Sarieli Films biztosították a finanszírozás többségi részét, de az MTVA hozzájárulása tette lehetővé a befejezést.

Rendező: Yossi Aviram.

Producerek: Amir Harel, Ayelet Kait, és Berger Eli László.

A rendező gondolata a filmről: „Ami igazán izgat az nem annyira a sakkjáték, mint a család és az egyének története. A sakk hátteret szolgáltat, ürügy egy megragadó családregény elmesélésére.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com