Hírek

Ma eldőlhet, mikor kerülhet sor a jövő évi Oscar megtartására

Fotó: Michael Buckner/Variety/REX/Shutterstock

Előzetes latolgatások alapján, legkorábban 2021 májusában kerülhet sor a gála megrendezésére. A pontos részletekről az Akadámia tagjai, Zoom meeting keretein belül értekeznek majd a mai nap folyamán.

Régóta lehetett tudni, hogy a 93. díjátadóra jövő év február 28-án kerülhetett volna sor, azonban a tavasszal kihirdetett járványügyi vészhelyzet több fronton is hatást gyakorolt a filmiparra. A gyártás-forgalmazás-bemutatás hármasának megroppantása magával rántotta a legtöbb filmes rendezvényt is. A forgatások szüneteltetése miatt fontos filmeket nem tudtak befejezni, a mozik bezárása magával hozta, hogy a már elkészült alkotásokat nem lehetett bemutatni és a két legfontosabb A kategóriás filmfesztivál (Velencei, Cannes-i) elnapolása miatt pedig, fontos megjelenési felület vált semissé a filmkészítők számára.

Az átadó megrendezésére egyelőre egy elég tág időintervallumot határoztak meg: legkorábban nyolc héttel az eredeti dátum után, tehát május elején kerülhet sor, onnantól kezdve pedig egészen december 31-ig lehet kitűzni a gála időpontját.

A felvetések között szerepel az is, hogy végül virtuális formában kerülhet majd sor a megrendezésre – írja A The Hollywood Reporter.

Az Oscar-díj történetében nem először halasztják el a gálát, az Akadémia korábban három alkalommal döntött az elnapolásról: 1938-ban a Los-Angeles-i árvíz, 1968-ban Martin Luther King meggyilkolása, legutóbb pedig 1978-ban, a Ronald Reagen elleni merénylet miatt.

Az Oscar mellett, korábban törölték már a június 7-re tervezett Tony díjátadót (az új időpontról egyelőre nincs információ), a szeptember 20-ra tervezett Emmy-gála időpontja eddig még úgy tűnik tartja magát, azonban a fentiek fényében itt is számíthatunk majd csúszásra.

Avatar

Varga Dóra

Varga Dóra jelenleg az ELTE filmtudomány képzésének mester szakos hallgatója. Több éve foglalkozik filmkritikaírással, érdeklődési területe a feminista filmkritika valamint a filmzene elmélete, azok kortárs tendenciái. Különösen kedveli az amerikai függetlenfilmeket, a távol-keleti filmeket, a stop-motion animációkat és az európai művészfilmek bizonyos vonatkozásait.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya