Hírek

Ma kezdődik a Balaton mellett a Magyar Mozgókép Fesztivál

Négy nap mozi Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban!

Június 23-26. között zajlik a Magyar Mozgókép Fesztivál. Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a filmek.

Szerdán az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe. A romantikus vígjátékában többek között olyan színészeket láthat a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza. Június 24-én 21 órakor lesz Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben a Toxikomáról és a drogfüggésről. Aznap 21:30 -kor Balatonfüreden a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Természetes fény

Pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének premierjét. 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt, hazánkban most először láthatják a nézők Nagy Dénes Ezüst medve-díjas Természetes fény című alkotását, ami után szakértők jelenlétében beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal. 20 órakor pedig a veszprémi Hangvillában debütál Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka, ahol az alkotók is jelen lesznek; majd Freakin’ Disco koncert lesz az Expresszóban. Szombaton 15 órától premier előtt lesz látható szintén a Hangvillában Tolvaly Ferenc legújabb zarándokfilmje, a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano – a vetítés után a rendező mesél a film kulisszatitkairól.

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre a János vitézzel. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tisztelegnek, az 50 éves Szindbádot pedig – melynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve születtek – a felújított kópia vetítésével és gasztro-programmal ünneplik meg.

A családosokat pénteken Almádiban a strandon Bogyó és Babóca, szombaton a Kuflik várják, délután Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon Kodzsigula, a boszorkány történetét ismerhetik meg a Kabóca Bábszínház jóvoltából. A balatonfüredi Balaton Moziban a Macskafogót digitálisan restaurált képpel és hanggal vetítik, utána közönségtalálkozó lesz Ternovszky Béla rendezővel.

A fesztivál weboldalán szavazni is lehet a kedvenc filmekről június 26-án 16 óráig: a legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgókép Fesztivál Közönség-díját. A szavazók között ajándékokat sorsolnak ki.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com