Hírek

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2018: Ma kezdődik a fesztivál

A nagy kékség

Egy filmes konferenciával és a restaurált Mephisto gálavetítésével ma kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelyen több mint 60 filmet láthat a közönség szombatig a főváros mellett Egerben és Győrben is.

A hatnapos esemény kiemelt vendége lesz Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer és Jean-Marc Barr színész. A Budapesten a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben zajló sorozat egy egész napos filmes workshoppal és konferenciával kezdődik, amelyen a digitális restaurálás és a film a közoktatásban témáját járják körül szakértők a Francia Intézetben. A programon jelen lesznek az európai filmarchívumok vezetői is.

A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Urániában Szabó István rendező és Klaus Maria Brandauer színész jelenlétében. A programban szerepelnek Szabó István más restaurált művei is, köztük az Apa, a Szerelmesfilm és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

Szabó István: A Napfény íze

A fesztivál vendége lesz az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, akivel az Uránia moziban, Luchino Visconti A párduc című filmjének vetítése alkalmával találkozhat a közönség.

A Szent István-bazilika előtti szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott, Találkozás Vénusszal című alkotása,

valamint Federico Fellini 8 és fél című filmje is, amely előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget. Itt vetítik A nagy kékséget is, a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott Párbajhősök című monumentális munkáját Harvey Keitel amerikai színész főszereplésével.

A fesztiválon fókuszba kerülnek a filmművészetben alkotó nők is az első filmrendezőnőről, Alice Guy-Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztárról, Hedy Lamarr-ról készült dokumentumfilmeken, valamint Mészáros Márta Ők ketten című munkáján keresztül.

Ternovszky Béla: Macskafogó

A műsorban szerepelnek némafilmek is élő zenei kísérettel. Premiervetítésen lesz látható Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott Az aranyember című filmjének restaurált változata.

Az animációs filmek közül Jankovics Marcell felújított János vitézét, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosát, John Halas (Halász János) Állatfarmját vetítik egy animációs rövidfilmes blokk mellett, amelyben többek közt az Oscar-díjas A légy című filmet és a frissen restaurált Macskafogót is levetítik.

Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt Ingmar Bergmanról, majd a rendező A varázsfuvola című Mozart-filmjét tűzik műsorra. A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart, amelynek témája Bergman Fanny és Alexander című alkotása lesz.

Alfred Hitchcock: Szédülés

A cannes-i fesztivál klasszikus szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bővebb válogatással. Ebben szerepel Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease és Billy Wilder A legénylakás című filmje, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a felújított Szédülés Alfred Hitchcocktól.

A fővárosi programmal egy időben Eger városa is megrendezi az Egri Klasszikus Film Maratont és Győrben is bemutatják a budapesti program néhány filmjét.