Hírek

Ma kezdődik a IV. Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

cigany filmfesztivalMintegy negyven filmmel, kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel várják a szervezők a ma kezdődő négynapos IV. Nemzetközi Cigány Filmfesztivál közönségét a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

„Mindenki számára fontos, hogy a kisebbségek hogyan szólalnak meg, hogyan szólnak róluk mások, illetve ennek milyen eredményei vannak” – mondta Sopsits Árpád filmrendező, a fesztivál fővédnöke az MTI-nek.

Hozzáfűzte, hogy mindig érdekes a találkozás a kisebbségek jeles alkotóival. A filmekben és a kerekasztal-beszélgetéseken olyan lehetőségek fogalmazódhatnak meg, amelyek segíthetnek a mai problémák megoldásában.

A rendező kiemelte, hogy több, az utóbbi időben készült magyar film és dokumentumfilm is szerepel a műsorban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fesztivál programjában sok olyan – számára is meglepetést jelentő – produkció is van, amelyekről korábban nem hallott.

Felidézte, hogy tavaly is részt vett a filmmustrán, és tapasztalatairól szólva hangsúlyozta: úgy érzi, a fesztivál nem kap elég reklámot, így híre nem jut el annyi emberhez, amennyihez kellene. Úgy vélte: miközben nyitott rendezvényről van szó, a kisebbségi közösségen belül marad az esemény. Ám reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendőkben egyre többen látogatják majd.

A fesztivál szervezői idén is a „hogy megértsük egymást” mottót választották. Célul pedig azt tűzték ki, hogy a műsorra tűzött rövidfilmekkel, játék- és dokumentumfilmekkel a magyar és az európai cigánykultúra bemutatása mellett reális képet adjanak a hazai cigányság helyzetéről.

A mustrát az Örökmozgóban 18 órakor Sopsits Árpád nyitja meg. Az első estén a Tamil Naduban élő roma közösségek különleges hangszerét és a hangszerrel kapcsolatos tradíciókat megelevenítő Boom Boom című indiai dokumentumfilmet láthatják a nézők. Az érdeklődőket Oláh Zoltán kiállításával és koncerttel is várják, amelynek fellépői között lesz a Romano Glaszo együttes és a Madách Musical Tánciskola is.

A vasárnap véget érő programban számos dokumentumfilm és rövidfilm mellett nagy sikerű bollywoodi játékfilmet és olyan fesztiváldíjas munkákat is láthat a közönség, mint Fliegauf Bence Csak a szél című filmje és Radu Mihaileanu román rendező Életvonat című alkotása.

A nemzetközi filmválogatás vetítéseivel párhuzamosan az Örökmozgó kávézójában tematikus beszélgetéseket rendeznek meghívott vendégek részvételével. Szó lesz a muzsikus cigányság emlékeiről és a színházi romaábrázolásokról, a záró napon pedig civil szervezetek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés