Hírek

KAFF 2015: Ma kezdődik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

kaff_2015 Több mint 340 filmet tűznek műsorra a ma kezdődő, az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), amelyen konferencia és retrospektív kiállítás is várja az érdeklődőket vasárnapig.

A programban szereplő 342 alkotás közül 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került a magyar versenyprogramba az előzsűri döntése alapján. A KAFF idei díszvendége Latin-Amerika, ahonnan 56 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők.

A fesztiválon belül az idén 9. alkalommal rendezik meg az Európai Animációs Játékfilmek és TV-Speciálok versenyét, amelyen 7 egészestés és 9 TV-speciál lesz látható. Az elmúlt két év európai filmjeit bemutató programban összesen 20 televíziós egyedi filmet és ugyanennyi egészestés filmet neveztek.

A retrospektív vetítések gazdag választéka is várja az érdeklődőket. Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla egymás mellé rendezett életművét 35 milliméteres kópiáról vetítik a nézőknek. A seregszemléhez tárlatok, konferencia és retrospektív kiállítás is kapcsolódik.

Csütörtökön a kistelepülések és a mozgóképkultúra helyzetéről, pénteken a 100 éves magyar animáció történetéről tartanak előadást. Az eseményen többek mellett felszólal Giannalberto Bendazzi világhírű olasz animációfilm-történész, Matolcsy György, a Pannónia Stúdió egykori menedzserigazgatója és Vivien Halas, a magyar származású brit animációs guru, John Halas (Halász János) leánya.

A KAFF versenyprogramját idén nem csak Kecskeméten, hanem a környék 16 településén is megtekinthetik az érdeklődők, akik szavazhatnak a közönségdíjas filmre is.