Hírek

KAFF 2015: Ma kezdődik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

kaff_2015 Több mint 340 filmet tűznek műsorra a ma kezdődő, az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), amelyen konferencia és retrospektív kiállítás is várja az érdeklődőket vasárnapig.

A programban szereplő 342 alkotás közül 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került a magyar versenyprogramba az előzsűri döntése alapján. A KAFF idei díszvendége Latin-Amerika, ahonnan 56 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők.

A fesztiválon belül az idén 9. alkalommal rendezik meg az Európai Animációs Játékfilmek és TV-Speciálok versenyét, amelyen 7 egészestés és 9 TV-speciál lesz látható. Az elmúlt két év európai filmjeit bemutató programban összesen 20 televíziós egyedi filmet és ugyanennyi egészestés filmet neveztek.

A retrospektív vetítések gazdag választéka is várja az érdeklődőket. Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla egymás mellé rendezett életművét 35 milliméteres kópiáról vetítik a nézőknek. A seregszemléhez tárlatok, konferencia és retrospektív kiállítás is kapcsolódik.

Csütörtökön a kistelepülések és a mozgóképkultúra helyzetéről, pénteken a 100 éves magyar animáció történetéről tartanak előadást. Az eseményen többek mellett felszólal Giannalberto Bendazzi világhírű olasz animációfilm-történész, Matolcsy György, a Pannónia Stúdió egykori menedzserigazgatója és Vivien Halas, a magyar származású brit animációs guru, John Halas (Halász János) leánya.

A KAFF versenyprogramját idén nem csak Kecskeméten, hanem a környék 16 településén is megtekinthetik az érdeklődők, akik szavazhatnak a közönségdíjas filmre is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya