Hírek

Ma kezdődik a Karlovy Vary-i Filmfesztivál, magyar filmnek is szurkolhatunk

Egy év kihagyás után Karlovy Vary-ban ma kezdődik az 55. nemzetközi filmfesztivál, ahol egy magyar film is, Kis Hajni Külön falka című filmje is versenyez.

2020-ban a koronavírusjárvány nem engedte, idén pedig – ugyanazon oknál fogva – majd két hónapos késéssel tartják a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált. Augusztus 20. és 28. között 70 ország alkotójának 150 filmjét láthatja a közönség – írja az MTI. A fesztiválon 12 filmes versenyprogramban hirdetnek győztest és osztják ki a Kristály Glóbuszokat.

A szemlét idén Emil Zátopek, a legendás csehszlovák olimpiai bajnok távfutó életéről készült, Zátopek című cseh filmmel nyitják meg. A film rendezője David Ondrícek. Emil Zátopek, az ötvenes évekbeli négyszeres olimpiai bajnok távfutó 1968 után kegyvesztett lett, mert támogatta a korabeli reformpolitikát és nyíltan bírálta a Szovjetunió katonai beavatkozását a csehszlovákiai eseményekbe.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült, Külön falkát.

A filmet a Nyugattól Keletre (East of the West) kategória versenyprogramjában vetítik.

A Külön falka a tizenkét éves Nikiről szól, akit nagyszülei nem tudnak kordában tartani. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

Ahogy mi is megírtuk, a fesztiválra idén is több ismert filmes személyiség érkezik. A nyitógála díszvendége a kétszeres Oscar-díjas Michael Caine, aki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásának elismeréseként veszi át a szemle Kristály Glóbusz-díját. Emellett Caine személyesen mutatja majd be legújabb filmjét, a Best Sellers című dramedy-t.  A filmet Lina Roessler rendezte, a színész pedig egy zsémbes, vén írót alakít, aki egy utolsó bemutató-körútra indul. A további sztárvendégek Ethan Hawke, illetve Johnny Depp, aki ezúttal elsősorban producerként vesz részt a fesztiválon. A fesztiválelnök díját Ethan Hawke, a cseh filmesek közül pedig Jan Sverák rendező veheti át.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com