Hírek

Oscar 2015: Ma kiderül, lesz-e magyar a gálán

Oscar-2012Ma délután, magyar idő szerint 14:30-kor hozza nyilvánosságra a 2015-ös Oscar-díjra jelölt filmeket és alkotókat az Amerikai Filmakadémia. A mai nappal hivatalosan is elkezdődik az Oscar szezon, ezért 14:30-tól Oscar 2015 oldalunkon élőben közvetítjük az eseményt. Az animációs rövidfilm kategóriában magyar érdekeltség is van, Bucsi Réka Symphony No. 42 című filmje bekerült abba a tíz alkotásba, amiből az öt jelöltet kiválasztják.

A díjátadó jelöltjeinek bejelentését négy nagyszerű filmesre bizták: a kategóriák egyik felét (a kisebbeket) Alfonso Cuarón és J.J. Abrams, a másik felét pedig Chris Pine és Cheryl Boone Isaacs ismerteti majd. Alfonso Cuarón nyerte tavaly a legjobb rendező díját a Gravitáció című filmmel, J.J. Abrams pedig mostanság leginkább a Star Wars 7 rendezőjeként ismerős. Chris Pine-t éppen Abrams rendezte a Star Trekben, de ő volt Jack Ryan is. Cheryl Boone Isaacs pedig nem más, mint az Amerikai Filmakadémia elnöke.

A goldderby.com összesítése alapján ha „most vasárnap lenne” a gála, a legjobb film díját valószínűleg a Sráckor nyerné és a legjobb rendező díját is annak direktora, Richard Linklater vinné el. Nagy versenyen várható a legjobb férfi főszereplő kategóriában Michael Keaton (Birdman) és Eddie Redmayne (A mindenség elmélete) között, a legjobb női főszereplő azonban szinte egybehangzóan Julianne Moore volt a Still Alice főszereplőjeként. A mellékszereplőknél egyértelmű tarolás várható, J.K. Simmons (Whiplash) és Patricia Arquette (Sráckor) nemigen fog legyőzőt találni, ahogy borítékolható az Ida sikeres is a legjobb idegennyelvű filmek kategóriájában. Ha figyelembe vesszük a múlt vasárnapi Golden Globe díjátadó eredményeit, az várhatóan megerősíti a szakemberek véleményét.

J.J. Abrams, Chris Pine és Alfonso Cuarón

Ha a végső győzelemre nem is, de a hivatalos jelöltek közé várják Bucsi Réka animációs rövidfilmjét is, így könnyen lehet, hogy M. Tóth Géza Maestro című munkája után ismét lesz magyar mozgókép a világ legjelentősebb díjátadóján.

Az idei Oscar-gála február 22-én lesz, és mint mindig, idén is a los angeles-i Kodak Theatre-ben osztják ki a szobrokat. Az est házigazdája Neil Patrick Harris, vagyis  az Így jártam anyátokkal sorozat Barney-ja lesz. Harris szerepet kapott David Fincher Holtodiglan című filmjében is, de így ő biztosan nem lesz a jelöltek között.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya