Hírek

Ma ünneplik a Büszkeség és balítélet kiadásának 200. évfordulóját

Colin-in-Pride-and-Prejudice-colin-firth-567996_1024_576A világirodalom egyik legismertebb kezdő sora, Colin Firth hírneve és egy zombifilm is köthető a Büszkeség és balítélet című regényhez, amelyet maratoni felolvasással ünnepelnek a rajongók hétfőn Bath-ban megjelenése 200. évfordulója alkalmából.

„Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség” – ezzel a számtalanszor idézett mondattal indul Jane Austen második regénye, amely először Thomas Egerton kiadásában látott napvilágot 1813-ban. Az írónő „saját drága gyermekem”-nek nevezte Büszkeség és balítélet című munkáját, amely még mindig olyan népszerű Nagy-Britanniában, hogy évi 50 ezer példányban adják el, holott e-könyv formájában ingyenesen is hozzáférhető – írja a BBC hírportálja.

A műből számos filmfeldolgozás is készült, Büszkeség és balítélet és a zombik címmel egy horror is tervbe van véve, a jelenleg zajló Sundance filmfesztiválon pedig Austerland címmel debütált egy produkció, amely egy mai Austen-rajongóról szól.

Az évfordulóról világszerte megemlékeznek a Jane Austen társaságok, a bath-i Jane Austen Központ pedig 12 órás felolvasómaratont szervezett hétfőre, amelyen mintegy 140 vállalkozó – köztük Austen-szakértők, írók, zenészek, politikusok, olimpikonok és iskolások – tolmácsolásában hangzik el a teljes mű.

What_is_the_ultimate_Pride_and_Prejudice_cast_

Mindig is népszerű regény volt, de az 1995-ös televíziós BBC-feldolgozás óta, amelyben Colin Firth játszotta a főhősnő, Elizabeth Bennet szívét és kezét elnyerő Mr. Darcy szerepét, globális siker lett belőle – emlékeztetett David Lassman, a központ szóvivője. Hozzáfűzte: a bath-i emlékhelyre évente 60 ezren látogatnak el, 80 százalékuk nő. Az írónő kultuszát évente megrendezett fesztivállal is ápolják, Austen ugyanis 1801 és 1806 között a városban élt. A fesztiválozók a korabeli épületek között korhű jelmezekbe öltözve járhatnak-kelhetnek a szó szoros értelmében az írónő lépteit követve.

A központ további megemlékezéseket is szervez a bicentenárium méltó megünneplésére. Az évfordulót előadások, konferenciák és kiállítások teszik emlékezetessé Nagy-Britannia-szerte.

„Austen olyan, mint Shakespeare, mindig tud újat mondani” – foglalta össze az írónő műveinek jelentőségét Shelley Cobb professzor, aki február 9-én tart előadást a hampshire-i Chawton House Könyvtárban azon a konferencián, amely a Büszkeség és balítélettel kapcsolatos tanulmányokkal foglalkozik.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés