Hírek

Mad Max folytatás és spin-off is érkezik, mondja Miller

Az évtized legjobb filmje, a Mad Max: A harag útja folytatásokat és spin-offot is kaphat a rendező George Miller szerint. De nem mostanában.

Nemrégen örömmel írtuk meg, hogy 250 szakmabeli megkérdezése után a 2010-es évtized legjobb filmje bizony nem más, mint a Mad Max: A harag útja – még egy olyan listán is, ami egyébként jobbára művészfilmes darabokat tartalmaz. Most pedig Miller egy interjúban elmondta: a folytatások meg fognak történni.

És miért is ne? A rendező foggal-körömmel kierőszakolt saját látomása alapján, mindenki más hitetlenkedése közepette készült el, nagy nehézségek árán, és aztán nemcsak azóta is utánozhatatlan látványvilágot teremtett, de akciórendezésben, kép- és színkezelésben, vágásban és kamera előtti trükkökben is leiskolázta a zsáner összes többi alkotását, Hollywood és a világ minden tudományát: 2015 óta semmi sem készült, ami akár csak a közelébe érne az akciófilm terén; nem, még a John Wickek sem. Semmi más sem volt ennyire vakmerő, ennyire újító, ennyire megszállottan forradalmár a maga műfajában. (És kötelezően megemlítendő a 10 Oscar-jelölés és 6 győzelem is.)

Sok nagynevű filmrendező és más alkotó ismerte be azóta, hogy újra és újra lejátssza magának a filmet, és próbálja megfejteni: ezt vajon hogy tudta Miller megcsinálni? Steven Soderbergh például így lelkendezett: „Arról van szó, hogy képes három dimenzióban szétbontani egy eseménysort egyes felvételekre úgy, hogy nem számít, milyen gyors a vágás, pontosan tudod, hol vagy a térben. És ezek mindegyike valódi [azaz nem CGI] felvétel, ahol mindennek tökéletesen kellett történnie!” – számol be az IndieWire.

Szóval: meddig kell várni egy folytatásra?

Már a film bemutatója óta keringenek a hírek egy esetleges folytatásról. Legutóbb az IndieWire kereste meg George Millert egy interjúval. Miller itt elmondta: A harag útját sokáig nem tudta megnézni, miután elkészült vele, mert csak a hibáit látta maga előtt. Csak akkor kezdett hinni a film minőségében, amikor nemcsak a közönség és a kritika áradozása indult meg, de számos neves filmgyártó is felhívta őt, mondván, hogy akár ötször is visszament a moziba megnézni… És amikor érkeztek a tetoválások, a Furiosának elnevezett kisbabák.

Charlize Theron a Mad Max – A harag útjában

Miller a felesége, Margaret Sixel szerepéről is beszél az interjúban (ő Oscart nyert a filmnek az egész iparág számára utat mutató, innovatív vágásáért, de Miller előtt senki se hitt a képességeiben), valamint a fekete-fehér verzióról és a némafilmek hatásáról is.

A folytatásokról pedig azt mondta: jelenleg három folytatáson gondolkodnak. Kettő ezek közül normál Mad Max folytatás, egy pedig egy spin-off-film Furiosa karakteréről.

„Elég egyértelműnek látszik, hogy ezek meg is fognak történni”

– mondja Miller. (Számos médium ezt a részt úgy közölte le, mint „két folytatást”. Azonban az interjú eredeti szövege inkább háromra utal: „There are two stories, both involving Mad Max, and also a Furiosa story.”)

De mielőtt bármibe is valóban belefogna, Millernek még végig kell még vinnie aktuális projektjét, a Three Thousand Years of Longing című filmet, ami Idris Elba és Tilda Swinton szereplésével készül, és a rendező tízéves álma. Ez a film most a pre-produkció fázisában van, annak is az elején.

Mad Max folytatások tehát biztosabbnak tűnnek, mint valaha, de csak valamikor a középtávú jövőben, semmiképpen sem két-három éven belül.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.