Hírek

Madridi dokumentumfilm-fesztivál – Hörcher Gábor: a Drifter univerzális történet

DocumentaMadrid2015Magyar dokumentumfilm a DocumentaMadrid versenyprogramjában.

A Drifter nem kelet-európai tragédia, hanem univerzális történet, amelyet értenek Hollandiában is, Németországban is – mondta az MTI-nek Madridban Hörcher Gábor rendező abból az alkalomból, hogy filmje bekerült a DocumentaMadrid hivatalos versenyprogramjába, többször is vetítik a fesztiválon. A Drifter című dokumentumfilmet fél év alatt nyolc nemzetközi fesztiválon mutatták be és több díjjal is jutalmazták. Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon (IDFA) elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat. Főszereplője egy Ricsi nevű 17 éves sváb-roma-magyar gyökerű fiatal fiú, aki egy kis Veszprém megyei faluban él. Szülei elváltak, kevés pénzből kell megélniük, a lehetőségeik korlátozottak. A kamasz fiú nagy álma, hogy raliversenyző legyen és ehhez autót építsen magának.

„Van ez a srác, aki nagyon hiteles és hihetetlenül akar valamit. Ezért hajlandó nagyon sok mindent kockára tenni, dolgokat feladni, a végletekig húzni a lehetőségeit, és végül el is ér sikereket” – fogalmazott a rendező, aki öt éven át szinte együtt élt a családdal, csaknem minden héten elment hozzájuk, megörökítve a mélypontokat, a nehézségeket, az örömöket és a felhőtlen pillanatokat is. Teljesen beengedték a kamerát az életükbe. A kezdetekkor még szinte gyerek főszereplő, Ricsi pedig hamarosan 22 éves lesz. „Ez Ricsiben a zseniális, hogy forgatás közben sem cenzúrázta saját magát, meg nem próbált meg mást játszani, mint ami (…), az összerakott filmet látva sem gondolta újra a dolgot, hanem vállalta úgy, ahogy történt” – mondta Hörcher Gábor.

Az öt év alatt forgatott 180 percnyi nyersanyagból végül 72 perces alkotás született. „Ez egy olyan típusú dokumentumfilm, aminek az a lényege, hogy követjük a karaktert anélkül, hogy beavatkoznánk az életébe, és a felvett anyagok vagy kiadják a történetet vagy nem, és ezt meg kell várni” – tette hozzá. A rendező beszélt arról is, hogy a Drifter elkészítéséhez szükséges pénzt a német Robert Bosch Alapítvány pályázatán nyerték el négy évvel ezelőtt. A fesztiválsikerek hatására Amszterdamból, Zágrábból, Magyarországról is jelentkeztek forgalmazók, hogy mozikban vetítenék a filmet, ám ennek egyelőre akadálya, hogy az alkotók a jogdíjakat nem tudták kifizetni. Most a Magyar Nemzeti Filmalaphoz beadott pályázat sikerében reménykednek – tette hozzá.

A Drifter további fesztiválokra is meghívást kapott, a jövő héten Varsóban mutatják be. A spanyol fővárosban rendezett tíznapos DocumentaMadrid fesztiválon több mint 80 filmet vetítenek a világ minden tájáról, huszonnyolc ország, köztük a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szíria, Indonézia, Svédország, Mexikó, Hollandia, Chile és Burkina Faso alkotóitól. A zsűri pénteken jelenti be, hogy a versenyprogramból mely filmeket díjazza.

Avatar

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya