Hírek

Mads Mikkelsen ittas tanárbácsit alakít A vadászat rendezőjének filmjében

A dogmamozgalom egyik alapítója, Thomas Vinterberg és Mads Mikkelsen A vadászat után ismét együtt dolgozhatnak.

Mikkelsen nem az egyetlen, aki A vadászat után újra Vinterberggel dolgozik – a stáb több tagja is visszatér egy új film erejéig. Tobias Lindholm forgatókönyvíró mellett Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe és Susse Wold színészek is megjelennek a Druk című alkotásban, melyet jelenleg Dániában forgatnak.

Thomas Vinterberg (balra) Mads Mikkelsennel (fotó: Le Parisien)

Vinterberg az említett film mellett leginkább a Születésnap című dogmafilmmel lett ismert, azóta pedig nemzetközi produkciókat is csinált a Távol a világ zajától és legutóbb a Kurszk képében.

Legújabb alkotásában újra hazai vizekre evez, és igazán kattant alapsztorit filmesít meg.

A Druk koncepciója, hogy egy csapat középiskolai tanár választ keres arra a hipotézisre, hogy tartós illuminált állapot alatt nyitottabbá válnak-e a világ különböző aspektusaira, kitárul-e az elméjük. A kísérlet során folyamatos mámorban tartják magukat, így mennek dolgozni az iskolába is.

Vinterberg már 2013-ban nyilatkozta a Screen Dailynek, hogy szeretné megfilmesíteni ezt az ötletet. A Druk 2020 őszén jelenhet meg a dán mozikban.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.