Hírek

Magyar alkotásokat is díjaztak a kárpátaljai kisebbségi médiafesztiválon

Szülöföldem szép határa fesztiválTöbb magyar produkciót is díjaztak az európai országokban élő nemzetiségi kisebbségek mindennapjait és kultúráját bemutató Szülőföldem szép határa nevű háromnapos nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon, amely péntek este zárult az Ungvár melletti Börvingesen.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) anyagi támogatásával idén 18. alkalommal szervezett háromnapos seregszemlére kilenc országból – Ukrajnából, Magyarországról, Romániából, Szlovákiából, Szerbiából, Montenegróból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és Ausztriából – 68 televíziós és 45 rádiós pályaművet neveztek be.
A nemzetközi zsűri három magyarországi televíziós és két rádiós, valamint egy-egy határon túli magyar televíziós és rádiós produkciót díjazott.
A fesztivál fődíját, az Arany havasi gyopárt a televíziós alkotások kategóriájában a szlovák televízió munkatársai, Silvia Kostova és Milan Reznicek nyerték el a Szíriai keresztények Szlovákiában című filmjükkel. A második helyezett az ukrán Luhanszki Állami Televízió kelet-ukrajnai konfliktusról szóló, A férfi, a nő és a háború című dokumentumfilmje lett, amelynek készítői Andrij Sapovalov, Szerhij Nascsenko, Olekszandr Seleszt és Julija Gudkovszka. A harmadik helyezést a román televízió rendezője, Maria Cinar-Jiga Fel a hegytetőre című, birkatenyésztésről szóló filmje nyerte el.
A nemzetközi zsűri legjobb alkotói munka díját Bencsik János kapta az Ismerd meg a gyökereidet című, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének erdei iskolájáról készített riportfilmjéért.
A legjobb portréfilm kategória különdíját Antala Zsuzsannának ítélték oda a Családi kincses szótár című alkotásért, amely a Tatabánya Bánhidán élő egyetlen szlovák család sarjának, Forisek Annának, az egyházi szlovák irodalom és nyelv tudójának és őrzőjének az életéről szól. Ugyancsak különdíjban részesült Antala Zsuzsanna Käferológia című, a magyar-szlovák kapcsolatok kutatójának, Käfer István irodalomtörténész munkásságát bemutató portréfilmje.
A legjobb operatőri munka díját az ungvári rádió és televízió magyar szerkesztőségének munkatársai, Iváncsik Attila és Nyíri-Iváncsik Katalin Nefelejcs című filmje kapta, amelyet Vass Tamás operatőr forgatott a beregszászi Mezőváriban működő fogyatékos gyermekek rehabilitációs központjáról.
A rádiós alkotások kategóriájában második helyezést ért el és Ezüst havasi gyopár díjat kapott Lang János, a Magyar Rádió szerkesztő-riportere a Magyarországon élő románok hagyományőrző zenei életéről készített műsorért. A legjobb zenei rendező díját Liber Endre kapta. A zsűri különdíjában részesült Bartha Csaba, a Temesvári Rádió magyar szerkesztőségének riportere.
A kárpátaljai médiamegmérettetés magyarországi díjazottainak nevében a kitüntetéseket a nemzetközi zsűri tagja, Siklósi Beatrix, az MTVA nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője, valamint Pásztor Zoltán, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője vette át.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com