Hírek

Magyar alkotókat díjaztak Olaszországban

Éden

Az olaszországi Otranto nemzetközi filmfesztiválján Enyedi Ildikó lett legjobb rendező A feleségem történetével, Tóth Widamon Máté pedig legjobb operatőr Kocsis Ágnes Éden című filmjével. 


Hirdetés

A feleségem története Enyedi Ildikó legújabb alkotása, melynek magyar premierje Cannes és Toronto után a miskolci CineFesten landolt. A Füst Milán regényén alapuló kosztümös drámában a holland Gijs Naber kelti életre a féltékenységben őrlődő Störr hajóskapitányt, a címbéli feleség szerepében pedig a francia világsztár, Léa Seydoux látható.

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült. Egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. A film kísérteties módon vetítette előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat. A film főszerepét a horvát Lana Baric és Daan Stuyven belga rockzenész játsszák.„Az Éden mozgatórugója a Figyelem. Ez a figyelem gyógyító erejű, alapja pedig a szeretet, mert szeretni csak azt tudjuk, akire figyelünk, akit meg akarunk ismerni. Úgy éreztem, hogy az operatőri munkának is ezt az érzékeny figyelmet kell reprezentálnia. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlen kell, hogy maradjon, egyfajta kívülálló entitásként a legnagyobb tisztelettel és szentséggel kell, hogy figyelje a szereplők minden rezzenését.” – nyilatkozta a film operatőre, Tóth Widamon Máté.

(Forrás:NFI)

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.