Hírek

Magyar-bhutáni alkotás a Sundance-en

A világ öt legrangosabb filmfesztiváljának egyikén tartja premierjét A boldogság ügynöke. A magyar-bhutáni koprodukcióban készült dokumentumfilm a boldogságot kutatja Bhutánban Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezésében.

A 2024-es Sundance Filmfesztiválon debütál majd A boldogság ügynöke. Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai közös dokumentumfilmje meghívást kapott ugyanis az egyik legnagyobb presztízsű filmszemlék egyikére.

Nem akartuk elhinni, amikor megtudtuk a hírt. Elképesztően örültünk, mindannyiunknak könnybe lábadt a szeme. A filmet hat évig forgattuk, az elmúlt egy évben éjt-nappallá téve vágtunk, úgy éreztük, hogy minden szenvedélyünket és energiánkat beleadtuk ebbe az alkotófolyamatba, ezért nagyon jó érzés, hogy mások tetszését is elnyerte, és hamarosan a nemzetközi és a hazai közönség is láthatja.” – így mesélt az élményről Zurbó.

A történet egy hivatalos boldogságügynököt követ, aki végigjárja Bhután elszigetelten élő lakosait, hogy a boldogságot kutassa. Az ország Boldogság Kutatóintézete ugyanis felmérések alapján próbál kiépíteni egy programot, amellyel a bhutáni emberek boldogságindexét növelné.

A film egyébként nem az első kollaboráció Zurbó és Bhattarai között: 2017-ben A monostor gyermekei című dokumentumfilm kapcsán dolgozott együtt a két alkotó, akik nem mellesleg együtt végeztek az SZFE DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező mesterképzésében.

Zurbó Dorottya legelső önálló rendezését pedig 2018-ban készítette el; a Könnyű leckék anno Locarnóban debütált.

A boldogság ügynöke várhatóan tavasszal kerül a hazai mozikba.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!