Hírek

Magyar-bhutáni film érkezik hamarosan a mozikba – A boldogság ügynöke előzetes

a boldogsag ugynoke_1

A boldogság ügynöke Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezésében kalauzol el minket a távol-keleti Bhutánban, ahol a társadalom boldogságindexének mérésébe enged betekintést.

A dokumentumfilm a Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és jelenleg is fesztiválkörútját járja. A rendezőpárosnak ez lesz a második filmje együtt, A monostor gyermekei után, melynek szintén Bhután szolgált helyszínéül.

Zurbó Dorottyát egyébként is foglalkoztatják a tőlünk távol eső kultúrák. Első egész estés dokumentumfilmje, a Könnyű leckék egy szomáliai lány magyar társadalomba való beilleszkedéséről szól.

Filmjei egyszerre bírnak kulturális, ismeretterjesztő jelleggel, illetve karakter- és társadalom tanulmánnyal.

A boldogság ügynöke szintén ezt az utat hivatott folytatni.

a boldogsag ugynoke_3

A helyszín Bhután, mely egy 700.000 főt számláló királyság a Himaláján. Itt tevékenykedik a Boldogság Kutatóintézet alkalmazottjaként Amber Gurung, boldogságügynök, akinek feladata, hogy egy négy órás kérdőív segítségével, házról házra járva mérje fel a lakosság boldogságszintjét. Az eredmények alapján az állam pedig kidolgoz egy ötéves fejlesztési tervet, hogy növeljék a társadalom boldogságindexét. Hogy ez a módszer valóban célravezető-e, az erősen kétséges, mindazonáltal megismerhetjük egy egészen különleges ország lakosainak hétköznapjait, személyes vágyait és a cselekmény kibontakozásával Gurung nagy álma is kibontakozik.

Az előzetesben érdekes gondolatokat hallhatunk a helyi filozófiáról, miközben különböző bhutáni figurákat és lélegzetelállító tájakat csodálhatunk. A felmérés egyes eredményeivel kapcsolatban felirat formájában tájékoztat az előzetes, mely a népszerű „a pénz nem boldogít” üzenetet sugallja azáltal, hogy a szegények mellett magas boldogságszintek jelennek meg. Továbbá elhangzik egy mondat is, mely szintén a fentebb idézett elv mellett áll ki.

a boldogsag ugynoke_2

A boldogság ügynöke reprezentatív jellege mellett olyan filmnek ígérkezik, mely hajlamos lényeges diskurzusok elindítására. Habár az előzetesben az állam és a vallás szerepéről kevés szó esik, érdemes a buddhizmus, a hagyományok és a lassú bhutáni modernizáció kontextusában vizsgálni a társadalmukat.

A boldogság ügynöke a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative, és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült. Arun Bhattarai nem csak társrendezője, hanem kooproducere is a filmnek.

A filmet a hazai közönség először március 20-án, a boldogság világnapján tekintheti meg a doku7 keretein belül az Art+ Cinemában. A premier előtti vetítést egy beszélgetés követi, melyben Zurbó Dorottya beszél a forgatás nehézségeiről.

A boldogság ügynöke május 2-án debütál országosan a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com