Hírek

Magyar dokumentumfilm Ázsia legfontosabb fesztiválján és ez még nem minden!

A Három tánc a világ egyik legrangosabb dokumentumfilm fesztiválján versenyez, a Jób lázadása restaurált kópiája újra mozikban és a Friss Húson jövőre is lesz pitchfórum. Válogatás a magyar filmes hírekből.

Az Ázsia legjelentősebb dokumentumfilm fesztiváljaként számon tartott GZDOC (Guangzhou International Documentary Film Festival) programjába bekerült a Három tánc című egészestés magyar dokumentumfilm. Halász Glória filmje klasszikus balettet tanuló diákok három generációjáról szól, az iskolába kerüléstől a balettművésszé válásig követi őket.

Mi írtuk róla, hogy „A Három tánc érzelmes, de nem érzelgős, megérintő, de nem manipulatív alkotás.”

A Guangzhouban tartott fesztivált a világ nyolc legfontosabb dokumentumfilm szemléje között tartják számon, ami egyben Kína legrégebben alapított dokumentumfilm fesztiválja. A GZDOC közönsége december 10-én és 11-én is láthatja a Három táncot, ahol a rendező is jelen lesz.

A Jób lázadása című Oscar-díjra jelölt film újra látható lesz nagyvásznon, ráadásul nem is akárhogy! Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-as filmjét felújítva, 4K felbontásban láthatja a közönség. A díszbemutató december 12-én lesz az Urániában, a film után pedig többek között Kabay Barna rendező és Szabó Gábor operatőr beszélgetnek.

1983-ban a film premierje után a Variety írta: „Rendkívüli emberi ábrázolása az 1943-as magyar zsidóüldözésnek. A film nagyon sok tapasztalaton alapszik, hozzáértéssel és hitelesen meséli el a történetet.”

A Jób lázadása gyerekszemmel ábrázolja a holokausztot.

Jób, egy zsidó parasztgazda, aki hét gyermekét is kénytelen eltemetni. Örökbe fogad egy keresztény kisfiút, hogy vigye tovább kultúráját és őrizze vagyonát. A néző Lackó, a kisfiú rácsodálkozó tekintetén át szembesül a holokauszt felfoghatatlan borzalmával, mikor nevelőszüleit elhurcolják. A filmet Zenthe Ferenc, Temessy Hédi, Fehér Gábor és Rudolf Péter alakításai teszik emlékezetessé.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (március 23–29.) programjában jövőre is lesz rövidfilmes pitchfórum. A 2020-as Friss Hús fórumára rövidfilmes alkotók filmterveit várják. A legjobb filmterv pénzdíjban részesül, illetve a nyertes projektet szakmai tanácsokkal segítik.

Az elmúlt évek nyertes pályázatai mára vagy filmmé váltak, vagy gyártás alatt vannak. Többek között az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje is a 2018-as Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd további fesztiválsikereket ért el.

A pitchfórumon való részvételre a projekt rendezője vagy producere pályázhat 2020. január 30-a éjfélig. A beérkezett pályázatok közül a szervezők várhatóan 10 filmtervet választanak ki, amelyeket szakmai zsűri előtt mutatnak be az alkotók március 27-én. További információ a Friss Hús Budapest honlapján.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com