Hírek

Magyar elsőfilm világpremierje lesz a goai filmfesztiválon

Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének világpremierje az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes versenyében lesz. Az A-kategóriás indiai filmfesztivált a koronavírus járvány miatt a szokásos novemberi időpont helyett ezúttal január 16-24. között rendezik meg. 


Hirdetés

A Hasadék egy apa-fiú történet, magashegyi tájakon játszódó dráma, ami a balladák hangulatát idézi meg.

Egy erdélyi származású magyar orvos az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a Máramarosi-havasok hegyei közé, szülőfalujába. Hazatérése során találkozik a tizenhét éve nem látott kamasz fiával, ami miatt rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz. 

Krasznahorkai Balázs filmje a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket.

A főszerepet alakító Molnár Leventét számos kisebb alkotás mellett az Oscar-díjas Saul fia és a Napszállta révén ismerheti a közönség. Mellette Babai Dénes, Kovács Lajos, Orbán Levente és Lovas Rozi tűnnek fel a Hasadék kisebb szerepeiben.

Krasznahorkai Balázs a Színművészeti Egyetemen diplomázott, több rövidfilm mellett az erdélyi magyar özvegyasszonyok sorsát megmutató Omori asszonyok című dokumentumfilmet rendezte korábban. Legújabb filmje a Magyar Nemzeti filmalap támogatásával készült.

A Hasadék operatőre Réder György, producerei Reich Péter és Szántó Gábor. A forgatókönyvet a rendező a Kojot forgatókönyvíróival, Lovas Balázzsal és Lengyel Balázzsal közösen írta. A film vágója Politzer Péter, zeneszerzője Fügedi László, hangmestere Zányi Tamás volt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával az AGA Media és a Pipacs Film gyártásában készült Hasadék 2021 tavaszán a Budapest Film forgalmazásában kerül a mozikba.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.