Hírek Magazin

Magyar film a Documentamadrid filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában

MTU5LTE2OTQ5Nzg=Hörcher Gábor Drifter című filmje is versenyez a XII. Documentamadrid elnevezésű nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon, amely csütörtökön kezdődik a spanyol fővárosban.

A tíznapos fesztivál hivatalos programjában több, mint 80 filmet vetítenek a világ minden tájáról. Huszonnyolc ország alkotói vesznek részt, köztük a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szíria, Indonézia, Svédország, Mexikó, Hollandia, Chile és Burkina Faso dokumentumfilmesei.

A fesztivál szervezőinek tájékoztatása szerint a művek kiválasztásánál szempont volt, hogy tükrözzék a jelenkor társadalmi problémáit. Az alkotásokat három kategóriába sorolták: lesz spanyol filmes körkép, rövidfilmes és a hatvan percnél hosszabb műveket bemutató szekció. Emellett Carmen Cobos spanyol rendező munkásságának szentelnek egy retrospektív sorozatot.

Höcher Gábor Drifter című 72 perces filmje egy Bakony-vidéki sváb-roma-magyar gyökerű fiatal fiúról szól, aki elhatározza, hogy raliversenyző lesz. Az alkotás aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről, és sajátos módon mutatja be helyzetüket. A Drifter tavaly az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA) elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat.

A rangos madridi fesztivál négy évvel ezelőtt Forgács Péter rendező előtt tisztelgett azzal, hogy 15 filmjéből retrospektív sorozatot állítottak össze.