Hírek

Magyar film készül a taxisok által leblokkolt Budapestről

1990. október 25-én robbant ki és bénította le négy napra az egész országot a taxisblokád. Idén kezdődött el az eseményeket feldolgozó mozifilm, a Blokád forgatása, amelynek központi alakja a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, Antall József. A két idősíkon játszódó történet betekintést nyújt a kormányfő hatalomra kerülése előtti életébe, majd beavat a blokád okozta válság megoldásán dolgozó politikus érzéseinek, döntéseinek hátterébe is.

Történelmi pillanatokat élt át Magyarország 1990. októberében. A benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A fővárost szinte nem lehetett megközelíteni, Budapesten egyedül a metró közlekedett. A közlekedési káosz gazdasági és társadalmi krízisbe torkolt, amit az alig öt hónapja alakult kormány képtelennek tűnt kezelni. A betegségével küzdő, egykor tanárként dolgozó miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a „nép ellensége”,  ellene lázadnak. 

Budapesti életkép taxisblokád idején, 1990-ben.

A Blokád alkotóinak – köztük Lajos Tamás producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező – fantáziáját is ez a politikai csapdahelyzet ragadta meg leginkább, hogy a két, sűrű és vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül a rendszerváltás időszakát is átélhetővé, feldolgozhatóvá tegyék a nézők, köztük a legfiatalabbak számára is.

A huszonéves Antallt  ifj. Vidnyánszky Attila, míg az 58 éves énjét Seress Zoltán formálja meg, a köztársasági elnököt Gáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, illetve a miniszterelnök feleségét Tóth Ildikó alakítja.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Blokád 48 naposra tervezett forgatása október 20-án kezdődött el, és várhatóan 2022. január közepéig tart. A forgatás közel 40 budapesti (Bem tér, Szabadság- és  Erzsébet-híd, Magyar Tudományos Akadémia, Parlament, BM Kórház,  Budaörsi laktanya) és főváros közeli (Százhalombatta) helyszínen megy végbe, 70 színész és több mint 200 statiszta közreműködésével. 

A film producere Lajos Tamás, forgatókönyvét az Apró meséket, a Félvilágot és az Örök telet is jegyző Köbli Norbert írta. A rendező az idén szeptemberben bemutatott Kittenberger – Az utolsó vadászat alkotója, Tősér Ádám, a film képi világáért pedig a Hurok, A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felel. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde.

A Blokád tervezett mozibemutatója 2022. október 27.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com