Hírek

Magyar Film Napja 2019: Animációk és buli a Toldiban

Április 30-án a Magyar Film Napja az animáció jegyében telik a Toldi moziban. A Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében klasszikus és modern, egészestés és rövid animációkat lehet megtekinteni ingyenesen, míg az előtérben izgalmas játékok várják a látogatókat. Az este „Filmesek a DJ pult mögött” bulit tartogat Buda Flóra Annával, Szabó Simonnal és Szimler Bálinttal.

Országszerte április 30-án ünnepeljük a magyar film napját. A Filmalap ingyenes programja április 30-án kedden 17:30-kor kezdődik a Toldi moziban. A nagyteremben két egész estés animáció, a kisteremben klasszikus és a legújabb, fesztiválkedvenc rövid animációk lesznek műsoron.

17:30-tól a nagyterem vetítővásznán a János vitéz lesz látható, melyet Jankovics Marcell alkotott 1971-ben Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából. Az első magyar egészestés animációt 2018-ban a Filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak szakemberei 4K felbontásban teljeskörűen restaurálták az eredeti színvilág helyreállításával. 19:15-től a Ruben Brandt, a gyűjtőt (a képen) Milorad Krstic nagysikerű akció-thrillerét lehet megnézni. Az egyedi látványvilágú animációval a néző az egész világot bejárja egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket.

A Toldi kistermében 17:45-től klasszikus rövid animációkat vetítenek. A közel 70 percnyi válogatásban szerepel többek között a Variációk egy sárkányra, A rács, a Sysiphus, a Babfilm, az Oscar-díjas A légy is. A második blokkban a legújabb rövid animációk közül hat olyan alkotást mutatnak be, melyek a legnagyobb presztízsű filmfesztiválokon, köztük Berlinben és Cannes-ban már bizonyítottak: A nyalintás nesze Andrasev Nadjától, a Vulkánsziget Lovrity Anna Katalintól, az Entrópia Buda Flóra Annától, a Lidérc úr és Superbia Tóth Lucától, valamint a LOVE Bucsi Rékától.

Az előtérben az animációkhoz kapcsolódó izgalmas játékokkal múlathatják az időt a látogatók egészen 21 óráig, amikor kezdődik a „Filmesek a DJ pult mögött” party, a zenéket Buda Anna Flóra, Szabó Simon és Szimler Bálint fogja pörgetni.

A program ingyenes, a vetítésekre ingyenes jegyek igényelhetők a Toldi mozi pénztárában.

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés