Hírek

Magyar Film Napja 2019: Animációk és buli a Toldiban

Április 30-án a Magyar Film Napja az animáció jegyében telik a Toldi moziban. A Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében klasszikus és modern, egészestés és rövid animációkat lehet megtekinteni ingyenesen, míg az előtérben izgalmas játékok várják a látogatókat. Az este „Filmesek a DJ pult mögött” bulit tartogat Buda Flóra Annával, Szabó Simonnal és Szimler Bálinttal.

Országszerte április 30-án ünnepeljük a magyar film napját. A Filmalap ingyenes programja április 30-án kedden 17:30-kor kezdődik a Toldi moziban. A nagyteremben két egész estés animáció, a kisteremben klasszikus és a legújabb, fesztiválkedvenc rövid animációk lesznek műsoron.

17:30-tól a nagyterem vetítővásznán a János vitéz lesz látható, melyet Jankovics Marcell alkotott 1971-ben Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából. Az első magyar egészestés animációt 2018-ban a Filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak szakemberei 4K felbontásban teljeskörűen restaurálták az eredeti színvilág helyreállításával. 19:15-től a Ruben Brandt, a gyűjtőt (a képen) Milorad Krstic nagysikerű akció-thrillerét lehet megnézni. Az egyedi látványvilágú animációval a néző az egész világot bejárja egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket.

A Toldi kistermében 17:45-től klasszikus rövid animációkat vetítenek. A közel 70 percnyi válogatásban szerepel többek között a Variációk egy sárkányra, A rács, a Sysiphus, a Babfilm, az Oscar-díjas A légy is. A második blokkban a legújabb rövid animációk közül hat olyan alkotást mutatnak be, melyek a legnagyobb presztízsű filmfesztiválokon, köztük Berlinben és Cannes-ban már bizonyítottak: A nyalintás nesze Andrasev Nadjától, a Vulkánsziget Lovrity Anna Katalintól, az Entrópia Buda Flóra Annától, a Lidérc úr és Superbia Tóth Lucától, valamint a LOVE Bucsi Rékától.

Az előtérben az animációkhoz kapcsolódó izgalmas játékokkal múlathatják az időt a látogatók egészen 21 óráig, amikor kezdődik a „Filmesek a DJ pult mögött” party, a zenéket Buda Anna Flóra, Szabó Simon és Szimler Bálint fogja pörgetni.

A program ingyenes, a vetítésekre ingyenes jegyek igényelhetők a Toldi mozi pénztárában.

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya