Hírek

Öltözz Csinibabának a magyar film napján!

A magyar film napja alkalmából egész nap különleges programokkal várja a Filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház a közönséget április 30-án – közölte az MTI-vel a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban. A korabeli sztárok közreműködésével az Uránia tetőteraszán felvett alkotás időközben megsemmisült, emlékét az Uránia kávézójában kiállítás idézi meg korabeli plakátokkal és képeslapokkal az Országos Széchenyi Könyvtár közreműködésével. Szintén A táncz emlékére több táncos produkciót is vetítenek a nap folyamán.

A program délelőtt a Szaffi (1985) című klasszikus rajzfilm felújított változatának a premierjével indul. Dargay Attila Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen meséje, a nemes úrfi és a török pasa lányának szívmelengető története 21. századi kép- és hangminőségben lesz látható nagyvásznon. Ezt követően filmrajzoló, filmjátszó és a legmodernebb technikát használó virtuális valóság-foglalkozások várják a gyerekeket.

A nap folyamán levetítik a Kincsemet (Herendi Gábor, 2017), majd a legtöbbet díjazott magyar színésznő, Törőcsik Mari főszereplésével a Vasvirág (Herskó János, 1958) című alkotást láthatják a nézők.

A moziban Darvas Ferenc kíséri zongorán A tánczosnő (Garas Márton, 1918) című ritkán látható némafilmet. A Filmarchívum kincseiből ezzel párhuzamosan 16 mm-es vetítőről peregnek régi filmritkaságok.

A napot a 90-es évek felejthetetlen kultfilmje, a Gálvölgyi János, Galla Miklós, Nagy Natália, Molnár Piroska, Németh Kristóf, Reviczky Gábor, Igó Éva és Lázár Kati főszereplésével készült Csinibaba zárja. A vetítésre ezen a napon 182 forintért lehet jegyet váltani – pont annyiért, amennyiért a premier évében. A vetítés előtt Lévai Balázs beszélget a rendezővel és a szereplőkkel.

A közlemény szerint a „legcsinibabásabban” öltözött nézőt meglepetés várja, a vetítés után pedig retró bulit rendeznek a film slágereire.

A Csinibaba című filmre szerdától lehet jegyet váltani, a többi előadásra már kaphatók a jegyek online és a helyszínen.

A Filmalap kezdeményezésére 2018-tól az első magyar film bemutatójának évfordulóján, minden évben április 30-án országszerte tisztelegnek a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt. A programhoz eddig országszerte több mint száz szervezet és vetítőhely csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület, a Budapest Film, a Cinema City, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Filmakadémia és az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya