Hírek

Ismét Magyar Filmhét Bukarestben

anyam_es_mas_futobolondok_a_csaladbol_05 Tizedik alkalommal szervezi meg a Balassi Intézet Bukarestben a Magyar Filmhetet, amelyen több mint egy tucatnyi magyar filmet láthat a román közönség.

A Balassi Intézet bukaresti központjának szerdai közlése szerint a november 6. és 13. között zajló esemény egyik kiemelt célja bemutatni a román fővárosban a tavalyi magyar filmtermés sokszínűségét. A rendezvény helyszíne a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdiója.

A megnyitón a Fekete Ibolya rendezte Anyám és más futóbolondok a családból című alkotást vetítik. A nulladik napon magyar filmtörténeti kiállítás nyílik, amelyen már kultikussá vált magyar filmképek nyújtanak ízelítőt a magyar filmtörténetből.

A szervezők folytatják azt a hagyományt, hogy egy magyar fesztivál mutatkozik be a bukaresti filmhéten. Idén a szolnoki Tisza Mozi Filmfesztivállal ismerkedhet meg a közönség.

A filmhét programjában nyolc játékfilmet tűznek műsorra, de vetítenek kísérleti filmet, animációkat, valamint dokumentum- és rövidfilmeket is. Bemutatják egyebek mellett Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod, Szász Attila Félvilág, Goda Krisztina Veszettek és Mátyássy Áron Víkend című alkotását.

Ernelláék Farkaséknál
Ernelláék Farkaséknál

Levetítik a Mikó Imre életéről és a Securitatéval való kapcsolatáról szóló, Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című alkotást, valamint a magyar labdarúgó válogatott 40 év után újból világversenyre kijutásának kulisszatitkait megörökítő Magyar csapat – “… még 50 perc…” című, Muhi András Pires jegyezte dokumentumfilmet.

Az idei jubileumi kiadást koncertek gazdagítják. Fellép a David Yengibarian Trió, a Bende Zsolt Quartet, Tóth Viktor szaxofonművész – aki Petra Acker énekessel és a One More Minute zenekarral zenél -, valamint a miskolci Mocsok 1 Kölykök együttes.

A szervezők minden napra meghívtak egy alkotót, így a rendezők közül várhatóan Fekete Ibolya, Domokos János, Ulrich Gábor, a filmekben szereplő színészek közül pedig Czukor Balázs, Gryllus Dorka és Simon Kornél lesz jelen, de Herner Dániel producerrel és Papp Vivi vágóval is találkozhat a bukaresti közönség.

A pontos programot pedig az esemény honlapján találjátok.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com