Hírek

Magyar filmek Csehország, Szlovákia és Litvánia nemzetközi filmfesztiváljain

Liza, a rókatündér

liza tomyvalSzámos magyar film, köztük Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje is bemutatkozik a csütörtökön kezdődő prágai Febiofest nemzetközi filmfesztiválon. Hazai filmek színesítik a Pozsonyban pénteken induló filmszemlét és a szintén csütörtökön rajtoló Kino Pavasaris litván fesztivál programját is – tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t csütörtökön.

A cseh főváros nagyszabású közönségfesztiválján Ujj Mészáros Károly személyesen mutatja be a Liza, a rókatündér című filmjét a hétvégi vetítéseken. A hazai mozikban nagy sikerrel szereplő alkotás a Febiofest Új Európa elnevezésű versenyprogramjában indul 12 filmmel együtt. Hajdu Szabolcs Délibáb és Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámája is látható lesz a március 27-ig tartó rangos cseh filmfesztiválon.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik a programsorozaton, amelyre Prágában mintegy 80 ezren kíváncsiak. A kiválasztott filmeket Csehország régióiban, valamint Szlovákiában is vetítik.

A Febiofest Pozsonyban pénteken kezdődik. A seregszemlére Novák Erik Fekete leves, Pálfi György Szabadesés és Zomborácz Virág Utóélet című játékfilmjei kaptak meghívást. A népszerű filmünnepen a visegrádi négyekből érkező rövidfilmek is versenyeznek. Magyarországról Szőcs Petra A kivégzés, Lakos Nóra Hét bőrönd, Dombrovszky Linda Hetvenes, Fabricius Gábor Sintér és Szemző Tibor Vágy, hogy indiánok lehessünk című alkotásai kaptak meghívást.

Szintén csütörtökön kezdődik Vilniusban a nagyvilág friss filmtermését felvonultató nemzetközi litván filmfesztivál, a Kino Pavasaris, mely idén ünnepli 20. születésnapját. A szemle Új Európa  Új nevek versenyprogramjában mutatkozik be Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje. A rövidfilmek versenyében Fabricius Gábor Sintér, Bucsi Réka Symphony No. 42 és Szőcs Petra A kivégzés című rendezései indulnak. A tavalyi évben mintegy 100 ezer nézőt vonzó litván filmfesztivál díjairól nemzetközi zsűri dönt. A fesztivál filmválogatását a főváros mellett további 4 nagyvárosban is műsorra tűzik a következő hetekben.

Címkék

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya