Hírek

Magyar filmek Firenzében

madeinhungariaA kortárs magyar filmművészet alkotásai mutatkoznak be Firenze városában az október 3-5. közötti magyar fesztiválon.

Ez az első alkalom, hogy a toszkán városban fesztivált szentelnek Magyarország filmgyártásának. A firenzei közönség minden filmet ingyen nézhet meg.

Pálfi György Final Cut (2012) című filmjével kezdődik csütörtök este a magyar mozinak szentelt három nap. A programban szerepel Mészáros Mártának a Nagy Imréről szóló A temetetlen halott (2004) és az Utolsó jelentés Annáról (2009) című nagyjátékfilmje is. Bemutatják a Goda Krisztina rendezte Kaméleont (2008), Fonyó Gergely Made in Hungária (2009) moziját, valamint az Oscar-díjas Szabó Istvánnak Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült filmjét (2012) Helen Mirren szintén Oscar-díjas színésznővel a főszerepben. Az alkotások az utóbbi évek magyar filmes irányzataiból kínálnak kóstolót. A bemutatott filmek mindegyike magyar vagy külföldi szemlék díjnyertese.

A firenzei magyar fesztivál vendége Sipos József és az általa rendezett Eszter hagyatéka (2008). Az Olaszországban az egyik legismertebb magyar írónak számító Márai Sándor regényéből forgatott film öt évvel ezelőtt, a 62. salernói nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a délolasz város díját.

A firenzei fesztivál az olasz-magyar kulturális évad 2013. keretében zajlik és mintegy bevezeti a szintén Firenzében keddtől egymás után nyíló magyar kiállítások sorozatát, melyeket szintén az évad keretében rendeznek.

Sárközy Júlia, MTI

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya