Hírek

Magyar filmeket is vetítenek a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

transilvania_nemzetkozi_filmfesztival_01Magyar filmeket is vetítenek a pénteken kezdődő kolozsvári 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelynek egyik kiemelt meghívottja Nastassja Kinski színésznő.

A Balassi Intézet bukaresti központja az idén is partnere a kolozsvári fesztiválnak, amely a térségben az egyik legfontosabb filmes szemlévé nőtte ki magát. A május 29. és június 7. között zajló fesztivál keretében a szerdai nap lesz a magyar filmeké – olvasható az intézet csütörtöki közleményében.

Ezen a napon a magyar filmek vetítése mellett lesznek szakmai beszélgetések magyar alkotókkal, koncert és gulyásparti. A programban szerepel egy különlegesség, a Kolozsvári Magyar Operában levetítik Kertész Mihálynak (Michael Curtiz) az 1914-ben forgatott A tolonc című filmjét, amelynek egyetlen másolatát 2008-ban találtak meg a New York-i Magyar Intézet alagsorában. A filmet Pacsay Attila zenéje kíséri a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának előadásában.

A magyar nap filmes programjában szerepel Pálfi György Szabadesés című filmje, amely tavaly Karlovy Varyban elnyerte a legjobb rendezőnek járó különdíjat. A magyar nap meghívottja Isaac de Bankolé színész, akivel a kolozsvári közönség Hajdu Szabolcs Délibáb című filmje vetítésén találkozhat. Reisz Gábor első nagyjátékfilmjével, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotásával vesz részt a TIFF magyar napján.

Emellett megnézhető a Viharsarok, A berni követ és a Szerelempatak című film is. A fesztivál nyitó estéjén fellép a RotFront Emigrantski Raggamuffin együttes, majd június 5-én a közönség megtekintheti Havancsák Gyula grafikus Lefthand Shadow című kiállítását.

Az idei fesztivál – amelynek versenyszekciója is van – az argentin és a norvég filmekre fókuszál.
transilvania_nemzetkozi_filmfesztival_03

Podcast

Hirdetés

Hirdetés