Hírek Magazin

Magyar filmeket is vetítenek a XIII. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

Még kér a nép

Még kér a nép Magyar filmeket is vetítenek a XIII. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelyen az idén elhunyt Jancsó Miklósra emlékeznek.

A május 30. és június 8. között sorra kerülő fesztivál az idén új helyszíneken is jelentkezik, így egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem új kolozsvári épületében is lesznek rendezvények.

Zágoni Bálint, a fesztivál magyar programjának felelőse az MTI-nek pénteken elmondta: Szász Jánosnak A nagy füzet című alkotását vetítik le, és ez lesz a magyar program fénypontja, hiszen a rendező személyesen is részt vesz a vetítésen. Szász János a TIFF zsűrijének is tagja lesz az idén.

A fesztiválon megtekinthető Bodzsár Márk Isteni műszak című első játékfilmje, amely számos nemzetközi fesztiválon szerepelt már. A magyar filmtermés legújabb alkotásai közül a szervezők műsorra tűzték Kovács Kristófnak a Besence Open című dokumentumfilmjét is.

A fesztivál keretében az idén elhunyt Jancsó Miklósra emlékeznek, és levetítik a Még kér a nép című filmjét, amellyel a magyar alkotó 1972-ben elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezés díját.

Zágoni Bálint elmondta, hogy a szervezők Makk Károly Bolondos vakáció című magyar-román koprodukcióját is kiemelt eseményként kezelik. Az 1968-ban készült filmet a Kolozsvárhoz közeli Bonchidán (Bontida) vetítik le, és a szervezők meghívták az eseményre a film színészeit, akik közül – reményeik szerint – minél többen jelen lesznek.

Az idén július 2. és 6. között kerül sor a TIFFszeredára, így a székelyföldi Csíkszerdában is bemutatják a fesztivál filmjeinek egy részét, majd szeptember 26. és 28. között kerül sor a fesztivál őszi, marosvásárhelyi kiadására.

A kolozsvári TIFFen 55 ország 217 játék- és rövidfilmjét láthatja a közönség. Az idei fesztiválon Debra Winger amerikai színésznő és Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező kap életműdíjat. Nicolas Philibert francia rendező áll a XIII. TIFF középpontjában, az idén neki szentelt, a különböző filmes alkotókat bemutató szekcióban három dokumentumfilmjét vetítik le.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com