Hírek

Magyar filmeket mutatnak be újra Krasznodarban

tarr_bela_a_torinoi_loFilmcsárdás címmel ismét magyar mozihét kezdődött hétfőn a dél-oroszországi Krasznodarban.

 

 

 

 

 

 

Hatodik alkalommal mutatnak be magyar alkotásokat a Kubany folyó parti városban, a Krasznodari terület székhelyén. December elsejéig a nézők egyebek között Szabó István Hanussen, Tarr Béla A torinói ló című filmjét, valamint a régebbi nagy kedvencek közül a Várkonyi Zoltán rendezésében készült Egri csillagokat is láthatják.

Jelena Szuhacsova, a Krasznodari terület kulturális minisztériuma alá tartozó Kubany Kino egyik vezető munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy 2006 óta szerveznek Krasznodarban európai filmfesztiválokat, amelyek keretében a magyar filmeket is bemutatják. A szakember elmondta, örömmel tapasztalják, hogy évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés a nézők körében a magyar filmek iránt. Az ünnepélyes megnyitóra természetesen meghívást kaptak a régióban élő magyarság képviselői és a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központja is.

Baranyi András, a moszkvai magyar intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a magyar filmművészet megismertetését szolgáló program kezdeményezőjével, a Kubany Kinoval megállapodtak abban, hogy jövőre besegítenek a programba és igyekeznek egészen friss alkotásokat eljuttatni Krasznodarba. Szeretnének egy-egy ismert magyar színészt, rendezőt meghívni az ottani filmhétre. Az igazgató azt is közölte, hogy a rendezvényt követően megtartja alakuló ülését a krasznodari magyarok egyesülete is, amely sokat tesz a magyar kulturális értékek bemutatásáért, a magyarság hagyományainak őrzéséért.

Tóth Gizella, a dél-oroszországi területen élő magyarok egyik képviselője Tiszalökön született, édesapja magyar. 1974 óta él Krasznodaron. Elmondta az MTI-nek, hogy mintegy 100 magyar él a Krasznodari területen. A magyar filmfesztivál hozta őket tulajdonképpen össze. Először csak hárman nézték meg a filmeket, aztán egyre többen vettek részt a vetítéseken. Többségük kárpátaljai magyar. Olyan emberek, akik őrzik hagyományaikat, anyanyelvüket.

A Kubany-vidéken élő magyarok régóta szerettek volna egyesületet létrehozni. Elhatározásukat segítette, hogy a Krasznodari terület vezetése nagyon sok figyelmet szentel a nemzetiségeknek, a népek közötti jó kapcsolatoknak. A nemzetiségeknek kulturális központja is van – mondta Tóth Gizella. „Már előkészítettük az alapító okiratot, amelyben az szerepel, hogy krasznodari régióközi társadalmi szervezet leszünk és Turul Magyar Nemzetiségi Kulturális Közösség néven jegyeznek be” – tette hozzá a dél-oroszországi magyarok egyesületének képviselője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com