Hírek

Magyar filmes a Berlinale rezidens programjában

Császi Ádám
Császi Ádám meghívást kapott a Berlini Filmfesztiválhoz is kötődő Nipkow Programba. A Viharsarok rendezője a három hónapos berlini alkotóprogram során a következő filmjét, a High Dive-ot fejlesztheti majd.

Tizenkét másik filmrendező mellett Császi Ádám is Berlinben fejlesztheti következő filmtervét a  Nipkow Program keretében – írja a Screen Daily. Nemzetközi zsűri választotta ki a nyerteseket, harminc országból mintegy nyolcvanhat jelentkezés érkezett, a legtöbb Magyarországról és Lengyelországból. Néhányan már ebben a hónapban Berlinbe érkeznek, mások később csatlakoznak.

Császinak valószínűleg nem lesz idegen német főváros, első filmje Viharsarok (kritika és interjú a rendezővel) a Berlinale Panorama szekciójában debütált, a High Dive-al pedig idén már részt vett a fesztivál koprodukciós fórumán. Az alkotás a Filmalap támogatásban fog megvalósulni, és Szabó Ivánnal közösen fejlesztik a forgatókönyvet. A High Dive-ot családi drámaként írják le, melyben a thriller elemei is megjelennek majd. Egy törékeny kamaszlány története, aki olyan sötét titkokat tud meg apjáról és mostohaanyjáról, melyekért bosszút kell rajtuk állnia.

A rendező-forgatókönyvíró 2010-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió rendező szakán, több kiemelkedő rövidfilmet jegyez: 1 hét című filmjéért 2004-ben különdíjat nyert a Filmszemlén, a Gyengébb napokért pedig a legjobb rövidfilm díját 2008-ban.

Császi Ádám mellett Papp Bojána dokumentumfilmes is meghívást kapott. Korábban Fliegauf Bence, Simonyi Balázs és Mundruczó Kornél producere, Petrányi Viktória is részt vett a programban. Nemrég hasonló lehetőséget kapott Nemes Jeles László, jelenleg pedig Reisz Gábor írja következő filmjét Párizsban a Cannes-i Filmfesztivál által létrehozott rezidensprogram keretében. A Saul fia nemzetközi sikere is bizonyítja, mennyire hasznos tud lenni egy külföldi pályázat, hiszen nem csak az anyagi hátteret biztosítják az alkotáshoz, hanem potenciális partnereket és finanszírozókat is lehet találni és nem utolsó sorban a fesztiválok látóterében is könnyebben bekerülhetnek a készülő filmek.

Avatar

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya