Hírek

Magyar filmet néznél moziban, ráadásul ingyen? Irány a Veszprém-Balaton Filmpiknik!

katonazene-veszprém-balaton-filmpiknik

Az első Veszprém-Balaton Filmpiknik közel negyven filmnek ad otthont, ahol a mozipremierek mellett a klasszikusok is megtalálhatók.

Az ősz legeleje ebben az évben a filmeket szeretőknek egyet jelent a Balatonfüreddel és Veszprémmel. Szeptember 3-5. között rendezik meg az első Veszprém-Balaton Filmpikniket, ahol két városban közel negyven filmet láthat teljesen ingyen a közönség. Az esemény nyitófilmje a Valan – Az angyalok völgye lesz.

A Veszprém-Balaton Filmpiknik egyik kiemelt programpontja Buvári Tamás Magdolna című filmje, amit premier előtt vetítenek.

A film az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napján keresztül szeretetről, szolidaritásról és egy lány emberfeletti küzdelméről mesél. A Magdolna fényképezéséért Tóth Zsolt idén elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját. A vetítés után közönségtalálkozó is lesz a film alkotóival.

magdolna-veszprém-balaton-filmpiknik-nagy-katica
Buvári Tamás: Magdolna

A rendezvényen egy régi ismerős is visszatér, de eddig soha nem látott köntösben. Az egyik legelső színes-szélesvásznú magyar film, Marton Endre 1961-ben készült Katonazene című alkotása restaurált formában debütál szeptember 4-én a rendezvényen. A Balatonhoz ezer szállal kapcsolódik a Filmpikniken újra vetített A Pogány Madonna. Marton és Bujtor két filmjét az operatőr, Hildebrand István köti össze. A tervek szerint a 91 éves operatőrrel is találkozhat a közönség. Hildebrand továbbá olyan filmeket jegyez, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, vagy a Psyché.

Marton Endre az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiben játszódó „ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse, igazi felfedezésre váró gyöngyszem.” – mondta Muszatics Péter, a Filmpiknik művészeti igazgatója. „A film vége felé néhány percre fekete-fehérbe vált a színes-szélesvásznú kép – aki végig nézi, megérti, miért, és katartikus percek szemtanúja lehet” – tette hozzá.

Bujtor István mindenki által ismert és bizonyára sokszor látott filmje, A Pogány Madonna a Piknik utolsó napján kapott helyet. A vetítés előtt pedig Bujtor István feleségével és fiával Till Attila beszélget majd.

A klasszikusok mellett az utóbbi évek magyar közönségsikerei is képviseltetik magukat a háromnapos rendezvényen.

Az érdeklődők beülhetnek az Apró mesék, a Drakulics elvtárs, a FOMO, vagy a Valan vetítéseire is. A filmek között pedig számos közönségtalálkozó filmszakmai beszélgetések tarkítják a programot.

A részletes program a Veszprém-Balaton Filmpiknik honlapján olvasható.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com