Hírek Magazin

Magyar filmfesztivál nyílt Krasznodarban

tarr_bela_a_torinoi_loIsmét Magyarországé a főszerep a krasznodari filmfesztiválon, amely szerdán nyílt meg a dél-oroszországi nagyvárosban.

Hét magyar filmrendező: Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Fábri Zoltán, Tarr Béla, Szabó István, Huszárik Zoltán, Fliegauf Bence alkotásait és a lengyel Agnieszka Holland Magyarországon forgatott egész estét betöltő játékfilmjeit vetítik a krasznodari mozik.

Csak néhány alkotás a gazdag filmkínálatból: a Redl ezredes, a Csodálatos Júlia, A torinói ló (a képen), A temetetlen halott, az Örökség, a Beethoven árnyékában, a Csontváry, a Szerelmem, Elektra, a Tejút, a Dealer, a Méh című mozifilmek bemutatása szerepel más alkotások mellett a fesztivál programjában.

Rajtuk kívül Zsurzs Éva televíziós rendezéseivel is megismerkedhet a november 30-ig tartó kulturális mustra közönsége. Így kerül a krasznodari mozikba A koppányi aga testamentuma és A törökfejes kopja.

Az ötvenes évek filmjei közül Máriássy Félix Egy pikoló világos című alkotását láthatják a dél-oroszországi nézők, akiknek, – és Bujtor István emlékére – levetítik a Csak semmi pánik című vígjátékot is.

A közönség több magyar rövidfilmmel is megismerkedhet: így például a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjét, Nemes Jeles László Türelem című alkotását és Felméri Cecília Kakukk című alkotását is levetítik Krasznodarban.

Mint Tót Gizella, a krasznodari magyarok képviselője az MTI-nek elmondta: a filmeket az orosz filmalap segítségével szerezték be és segítségükre volt a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint Krasznodar terület kulturális minisztériuma és a Kubanykino mozivállalat is.

A magyar filmművészetet és filmgyártást méltatja a fesztivál programjához mellékelt ismertető is. Eszerint a keleti és nyugati kultúra között lavírozva a magyar rendezők igazi remekműveket hoznak létre.

A fesztiválon a magyar filmekről előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők, a megnyitó programját a szervezők magyar zeneművekkel és magyar költők verseivel színesítették.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés