Hírek

Filmszemlén és azon túl – Magyar Filmhét, október 13-19.

szabadeses

szabadesesOktóber 13. és 19. között rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap és a Médiatanács a Magyar Filmakadémiával közösen a Magyar Filmhetet. A rendezvényre minden film jelentkezhet, amelyet bemutattak az elmúlt két és fél évben, sőt azok is, amelyek premierje még idén bekövetkezik.

Több mint 150 különböző műfajú filmet vetítenek le Budapesten egy héten keresztül, ezzel az igazán kemények számára megadatik a lehetőség, hogy akár egy hét alatt az összes magyarországi filmes alkotást megtekintsék az elmúlt három évből. A Médiatanács csak annyit kért a frissen megalakult Magyar Filmakadémiától, hogy egyenlő súllyal kezelje az olyan kevésbé népszerű műfajokat, mint az ismeretterjesztő filmek, a dokumentumfilmek, az animációs alkotások vagy épp a tévére készített játékfilmek.

Bár az utóbbi években készült alkotások döntő része a Magyar Nemzeti Filmalap különböző mértékű támogatásával valósult meg, olyan mozgóképeket is várnak a szervezők, amelyek független finanszírozással készültek el (például a Karlovy Vary-ban taroló Szabadesés vagy a Fekete leves). A Médiatanács több mint 4,5 milliárd forinttal támogatta a szakmát, amely összeg segítségével csaknem 450 film megvalósulásához járultak hozzá.

A rendezvény fő helyszíne a Filmszemlék emlékét idézve a MOM Park lesz, de a Budapestfilm bekapcsolódása révén a Tabánban és a Puskinban is lesznek kísérő vetítések. A széles közönség számára a legizgalmasabb szekció vélhetően a mozifilmek versenyszekciója lesz, ahol akár még előzsűrizés is elképzelhető, amennyiben túl sok alkotással jelentkeznek. Az előzsűrizést, a díjosztást és a rendezvényszervezést is a rendkívül fiatal Magyar Filmakadémia bonyolítja, amelynek tagjai között az amerikai vagy az európai normákhoz hasonlóan nemcsak rendezőket vagy operatőröket, hanem díszlettervezőket, forgatókönyvírókat. sminkeseket és hangmérnököket is találunk. Az új szervezet tehát felváltja a korábbi évek filmszemléin aktív Magyar Filmművészek Szövetségét (a szakmában kitört felháborodásra adott reflexiónkat itt találod).

Az esemény egyik legizgalmasabb elemét a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) kínálja. Lovas Lajos főigazgató büszkén mondta el a Filmhét sajtótájékoztatóján, hogy sikerült felújítaniuk Kertész Mihálynak (ismertebb nevén Michael Curtiz), a Casablanca rendezőjének egyik első alkotását. Az idén éppen százéves A tolonc korának egyik legjobb darabja, amelyben többek között Jászai Marit is láthatjuk egy mellékszerepben. A némafilm felújítása óriási siker, hiszen, bár korábban Amszterdamban és New Yorkban is próbálkoztak vele, a restauráció végül éppen hazánkban sikerült. A vetítés a Művészetek Palotájában (MüPa) lesz, és élőzene kíséri majd.

A Magyar Filmhét megnyitója és díjkiosztója szintén a MüPában lesz. 17 kategóriában osztanak majd díjakat, az egyes műfajok külön versenyeznek egymással (tehát lesz legjobb dokumentumfilm, rövidfilm, animációs film, tévéjátékfilm és mozifilm stb.), az utóbbi kettőből viszont közösen választják ki a legjobb színészi alakítást. A rendezvényt a vetítések mellett egyéb programok is színesítik, lesz például a Filmszemle hagyományai szerint filmplakát-kiállítás.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés