Hírek

Magyar filmhét lesz Bukarestben

draga_besugott_barataim5Hetedik alkalommal szervezik meg Bukarestben a Magyar Filmhetet, amelynek keretében bemutatkozik a Mediawawe összművészeti zenei és filmfesztivál − közölte csütörtökön az MTI-vel Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója.

A román kulturális minisztérium és a Balassi Intézet − Bukaresti Magyar Intézet november 10. és 17. között szervezi meg a román fővárosban a Magyar Filmhetet, amely a két ország kormányainak kulturális együttműködési projektje nyomán valósul meg.

A filmhét programjában nyolc játékfilm, valamint dokumentum- és rövidfilmek szerepelnek. Egyebek között három koprodukciót láthat közönség, a Kincses Réka rendezte Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című német-magyar alkotást, a Prikler Mátyás rendezte Köszönöm, jól című magyar-szlovák filmet, valamint a román Vali Hotea rendezte Roxanne című román-magyar koprodukciót.

A filmhét Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjével nyílik és a már említett Roxanne című román-magyar koprodukcióval zárul. Mindkét alkotás közös témája a besúgás, ami Kelet-Európában olyan történelmi, kulturális teher, amelyet húsz éve próbálunk letenni – mondta az igazgató.

Levetítik a Mediawawe 2013 legjobb magyar kisjátékfilmjeit, de egy nemzetközi válogatás is látható lesz az összművészeti fesztiválon bemutatott rövidfilmekből.

Kósa András László elmondta, hogy a Mediawawe-programon belül tartják meg Both Miklós gitárművész háromnapos zenei műhelyét és az ennek eredményeként megvalósuló koncertet a filmhétnek is otthont adó Román Parasztmúzeumban.

Az igazgató emlékeztetett, hogy tavaly a 20. évfordulóját ünneplő marosvásárhelyi Alter-Native Rövidfilmfesztivál volt a Magyar Filmhét vendége, az idén a Mediawawe-et hívták meg, hogy még jobban erősítsék a román és a magyar filmesek közötti együttműködést. Mint mondta, reményeik szerint ezek a találkozások közelebb visznek ahhoz, hogy létrejöjjön egy közös magyar-román filmalap, amely az elképzelések szerint a koprodukciókat támogatná.

A bukaresti Magyar Filmhéten részt vesz meghívottként Hartyándi Jenő, a Mediawawe fesztivál igazgatója, valamint Durst György producer.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com