Hírek

Magyar filmmel nyit a Let’s CEE filmfesztivál Bécsben

Az állampolgár

Bécs, 2017.03.20. (Eurocomm-PR) – Vranik Roland Az állampolgár című filmjével veszi kezdetét Ausztria egyetlen közép- és kelet-európai filmfesztiválja, a Let’s CEE Bécsben. Bemutatják Till Attila Tiszta szívvel című produkcióját is, Tarr Béla pedig életműdíjat kap.

Ötödik alkalommal rendezik meg 2017. március 21-27. között a Let’s CEE filmfesztivált, amelyen a közép- és kelet-európai produkciók mellett török és a kaukázusi régióból származó alkotásokat ismerhet meg a közönség.

Hét nap alatt összesen 141 játék-, dokumentum- és rövidfilmet mutatnak be különböző helyszíneken, köztük olyan díjnyertes produkciókkal, mint Vranik Roland Az állampolgár című filmje vagy a boszniai Oscar-díjas rendező, Danis Tanovic Ezüst Medvével kitüntetett drámája, a Halál Szarajevóban. Szintén látható lesz a horvát Rajko Grlic Az alkotmány című filmje, amellyel megnyerte a Montreali Filmfesztivált, vagy a román Adrian Sitaru Illegitimate című mesterműve. A fesztivál díjáért olyan kevésbe ismert, ígéretes játékfilmek is ringbe szállnak mint Nino Basilia grúz rendező premierje, az Anna élete vagy a lengyel Bartosz M. Kowalski Játszótér című alkotása, amely amatőr színészek közreműködésével dolgozza fel a szélsőséges gyermekkori erőszak problémáját.

Az aktuális társadalmi és politikai jelenségekre nagy bátorsággal reflektáló dokumentumfilmek közül nagy várakozás övezi például a 26 éves orosz rendezőnő, Zosya Rodkevich Barátom, Borisz Nyemcov című alkotását, vagy a bolgár Tonislav Hristov The Good Postman című filmjét. A rendező Ivan, a postás alakján keresztül – hol humorral, hol nyomasztóan – igyekszik feldolgozni a menekültválság témáját.

A Let’s CEE fesztivál történetében idén először osztrák napot is rendeznek. Az Austrian Day keretében olyan alkotások kerülnek vetítővászonra, amelyek nagy érdeklődést váltottak ki a legutóbbi Osztrák Filmdíjon is. Ilyen például Mirjam Unger Maikäfer flieg (Repülj cserebogár) vagy Virgil Widrich Die Nacht der 1000 Stunden (Ezer óra éjszakája) című filmje.

Magyarországot Az állampolgár mellett Till Attila Tiszta szívvel, valamint Tarr Béla A torinói ló című filmje képviseli. A fesztivál alkalmából Tarr Béla életműdíjat vehet át, és előadást is tart a filmkészítés művészetéről.

A Let’s CEE filmfesztivál részletes programja: www.letsceefilmfestival.com

Avatar

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya