Hírek

Semmelweis és Lefkovicsék taroltak a Magyar Mozgókép Díjakon

lefkovicsek_gyaszolnak_szabo_kimmel-tamas_leo_gagel

Június 12. és 15. között lezajlott a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben, Balatonalmádiban és Balatonfüreden. A háromnapos rendezvény végén pedig szakmai zsűri osztotta ki a hazai filmeknek járó díjakat. A Semmelweis és a Lefkovicsék gyászolnak különösen fontos elismeréseket volt képes elhozni.

Öt főből álló zsűri értékelte idén a Magyar Mozgókép Fesztivál során bemutatott produkciókat (vagyis a hazai filmgyártás előző évi teljesítményét) – még hozzá 22 kategóriában. A tagok közt szerepelt Udvaros Dorottya színművész, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója, Dombrovszky Linda író-rendező, Lukácsy György író-dramaturg és a zsűri elnöke, Ternovszky Béla rendező is.

Nem lehetett sokaknak meglepetés, hogy a tavalyi közönségsiker, a Semmelweis a Legjobb játékfilm, emellett Koltai Lajos a Legjobb rendező díját vehette át. A filmet ugyancsak elismerték mellékszereplői miatt (Gálffi László, Mészáros Blanka), valamint zenéjéért (Pacsay Attila), díszletéért (Pater Sparrow) is. Így összesen hat díjjal távozhatott a veszprémi Petőfi Színházban tartott átadóról.

Semmelweis1
Semmelweis

A másik nagy nyertese az estének a Lefkovicsék gyászolnak, mely a Legjobb elsőfilmes díjával tüntette ki Breier Ádám rendezőt. Mellette a főszereplőt, Bezerédi Zoltánt is kiemelte a zsűri a tavalyi mezőnyből. A női főszereplő kategóriában egyszeri győzelmet mutatott be a Cicaverzum Törőcsik Franciska alakítása miatt.

Idén először kaptak elismerést a producerek is:

A nemzet aranyai című alkotást tető alá hozó Zákonyi S. Tamás részesült ebben a dicsőségben, ráadásul a közönség is az ő filmjét találta a legjobbnak. A Legjobb animációs film kategóriája mellett a Diákzsűri is odaítélt egyet a Kojot négy lelkének, amely Magyarország tavalyi Oscar-nevezett alkotása volt. A Legjobb tévésorozatnak pedig a Legjobb maszkot is elhozó Tündérkertet választották.

A további díjakról a rendezvény hivatalos oldalán lehet olvasni.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com