Hírek

Magyar mozikban a John Williams-gálakoncertről készült film

John_WilliamsA Los Angeles-i Filharmonikusok egy évvel ezelőtt filmzenei gálaesttel tisztelegtek John Williams előtt. Olyan ismert műveit adták elő, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. Az estről készült koncertfilmet december 17-től Magyarországon több mint húsz moziban vetítik.

John Williams a legnagyobb kortárs zeneszerzők egyike, a filmzene meghatározó személyisége, aki mozinézők millióival szerettette meg a komolyzene hangzásvilágát. Jellegzetes nagyzenekari kompozíciói és mély érzelmeket tükröző dallamai olyan kultikus filmek sikeréhez járultak hozzá, mint A cápa, a Csillagok háborúja– és az Indiana Jones-széria, az E.T. – A földönkívüli, a Schindler listája, a Jurassic Park, a Hét év Tibetben vagy a Harry Potter-filmek – olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A 83 éves komponista hat évtizedet felölelő pályája során több mint száz film zenéjét írta, George Lucas és Steven Spielberg szinte valamennyi filmjének zenéje az ő nevéhez fűződik. Munkásságát számos díjjal elismerték, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díja mellett öt Oscart nyert, 47 jelöléssel Walt Disney után ő büszkélkedhet a második legtöbb Oscar-jelöléssel.

A Los Angeles-i Filharmonikusok társulata Gustavo Dudamel karmester vezetésével tavaly szeptemberben, az évad nyitókoncertjén rendhagyó gálaesttel köszöntötte a mestert, legismertebb műveit szólaltatva meg a Walt Disney Concert Hall kitűnő akusztikájú közegében.

Az estről készült másfél órás koncertfilmet Magyarországon december 17-től vetítik a mozik a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Corvin, a Puskin és a Művész mozi műsorán, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, vidéken többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Szolnokon és Kaposváron.

Az új Star Wars-film, Az ébredő erő premierjének előestéjén mozikba kerülő koncertfilmben felcsendül Williams legismertebb kompozíciója, a Csillagok háborúja főcímzenéje és a bevonuló Darth Vader alakját megidéző birodalmi induló is. Emellett hallhatóak benne jellegzetes részletek az Amistad, A cápa és a Tintin kalandjai filmzenéjéből.

A koncerten szólistaként közreműködött Itzhak Perlman világhírű hegedűművész, aki három tételt adott elő a Schindler listája zenéjéből, majd egy másik zenei hangulatot tükrözve a Hegedűs a háztetőn filmzenéjét szólaltatta meg – azt a dallamot, amely az első Oscar-díjat hozta Williamsnek. A Kapj el, ha tudsz! dallamait vendégművészek – Dan Higgins szaxofonos, Glenn Paulson nagybőgős és Michael Valeria vibrafonos – játékával szólaltatták meg.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya