Hírek

Magyar nevezettek is vannak a Nemzetközi Emmy-n

Míg az Emmy-vel az amerikai televíziós produkciókat díjazzák, addig a Nemzetközi Emmy-díj az Amerikán kívüli alkotások elismerésére született. Az idei, negyvenhetedik díjátadón a díj fennállása óta először magyaroknak is szurkolhatunk. Gera Marinát a legjobb színésznő, a Trezort pedig a legjobb tévéfilm díjára jelölték.

A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (International Academy of Television Arts & Sciences) 1973 óta osztja ki minden évben a Nemzetközi Emmy-díjat. A szervezet hatvan ország kilencszáznál is több tévés szakemberét tömöríti, akik a legjobb, Amerikán kívül készült alkotásokat díjazzák. Idén a Nemzetközi Emmy tizenegy kategóriájában 44 jelölt versenyez, amelyek 21 országból kerültek ki. A díj fennállása óta először fordul elő, hogy magyar jelölt is van a nevezettek között, ráadásul rögtön kettő!

Gera Marinát a legjobb színésznő díjára jelölték az Örök télben nyújtott játékáért, amelyet mi is „az utóbbi évek egyik legfontosabb magyar filmjének” neveztünk kritikánkban. Gera Marina a főszereplő Irént alakítja a történelmi drámában, amely a málenkij robot magyar áldozatainak állít emléket. A színésznő a kategóriájában Radika Apte (Lust Stories), Jenna Coleman (The Cry) és Marjorie Estiano (Sob Pressão) ellenében versenyez.

Gera Marina az Örök télben

A másik magyar jelölt Bergendy Péter thrillerje, a Trezor, amely a legjobb tévéfilm díjáért száll ringbe. Az  56-os forradalom utáni zavaros események közepette játszódó filmet idén áprilisban hat Magyar Filmdíjjal is kitüntette a Magyar Filmakadémia. A Nemzetközi Emmy-n az indiai Lust Stories, az ausztrál Safe Harbour és a brazil Se Eu Fechar os Olhos Agora az ellenfele.

Trezor

A díjátadót november 25-én este tartják New York legnagyobb szállodájában, a Hilton Hotelben. Az est házigazdája a humorista és színész Ronny Chieng lesz, akit legutóbb a Kőgazdag ázsiaiakban láthattunk. A gálára Gera Marinát és Bergendy Pétert elkíséri Köbli Norbert (aki mindkét film forgatókönyvét jegyzi); Lajos Tamás, a Szupermodern Stúdió producere; valamint Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztőséért felelős kormánybiztos is.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya