Hírek

Magyar operatőrhallgató a világ legjobbjai között

IDomokos_Balazsdén a Saul fiának operatőre mellett Domokos Balázs képviseli Magyarországot a november 14–21. között zajló nemzetközi Camerimage fesztiválon.

Fehér farkas című rövidfilm operatőre nagyon büszke arra, hogy a Szilágyi Fanni (SZFE mesterszakos rendezőhallgató) által jegyzett film bejutott a világ egyik legrangosabb operatőri filmfesztiváljára, illetve, hogy a bilbaói fesztiválon is részt vehet.

Domokos Balázs az Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmrendező- és Filmoperatőr Művész Mesterszak operatőr szakán végez idén. „A gimnázium után nem vettek fel rögtön a Színművészeti Egyetemre, építésznek tanultam, majd éltem egy évet Londonban. Hazajöttem, akkor már jó ideje operatőrként dolgoztam.” – meséli Domokos a CaféBabelnek adott interjújában. „Tanultam egy ideig Angliában, nagy hatással volt rám az ott eltöltött idő. A szigetország egy kapocs, a hollywoodi professzionalizmus és az európai szerzői film találkozópontja, és ebből a nagyon jó szintézisből nő ki a brit film, ami erősen dokumentarista alapokból építkezik.”

Fehér farkas Tóth Krisztina azonos című novellájának felhasználásával készült, aki egyébként Szilágyi Lenke egyik képe nyomán komponálta a szöveget. „A színek szimbolikájával és a párhuzamokkal remekül játszó film a romák kirekesztését és a nők elnyomását egyszerre teszi témává. Farkas Franciska hibátlanul és elemi erővel tárja elénk a folyamatos megaláztatásai ellenére is büszke, tartással rendelkező cigánylányt, aki összebarátkozik egy ketrecben élő fehér farkassal. A filmvégi csavar mágikus realizmusával tökéletes lezárása ennek az erős alkotásnak.”  – írta a filmről a Magyar Narancs.

Domokos az európai film jövőjét elsősorban a nemzetközi koprodukciókban látja és mindenképpen ebbe az irányba szeretne elmozdulni operatőri munkáinak tekintetében is.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com