Hírek

Megérkezett a Magyar Passió előzetese

Egyre közeledik a Magyar Passió hazai bemutatója, amihez kapcsolódva ma debütál a magyar történelem sötét korszakát, az egyház és a második világháború után hatalomhoz jutó kommunista diktatúra egyenlőtlen küzdelmét megidéző nagyszabású játékfilm előzetese.

A Telekes Péter, Gál Tamás és Eperjes Károly főszereplésével forgatott, megtörtént eseményeket felelevenítő alkotás Várnai Péter címzetes prépost Krisztus inge című színműve, valamint Kálmán Peregrin, Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet dokumentumkötete alapján készült.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Magyar Passió 1950-ben játszódik, amikor Leopold atya azon dolgozik szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és, hogy megtörjék, kegyetlen vallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával, akinek az egyre durvább kínzások során a saját erkölcsi határait kell átlépnie.

A filmben Leopold atyát Eperjes Károly, az Államvédelmi Hatóság vallatóját, Keller főhadnagyot Telekes Péter,

a szovjet megszálló seregek tisztjét, Fjodorov őrnagyot Gál Tamás alakítja.  A két kegyetlen ÁVH-s, Steiner és Fekete bőrébe bújva Nemcsák Károly, illetve Jakab Tamás, míg Artúr és Godofréd testvérként Maszlay István és Tóth János Gergely lesz látható, valamint Pásztor Erzsi a szerzetesek mellett szolgálatot teljesítő Rozi néni alakjában bukkan fel a történetben. A további szerepekben Prokópius Maya, Újlaki Dénes, Koltai János, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tahi József, Lippai László, Schnell Ádám, Hábermann Lívia, Tordai Teri és Császár Angéla látható.

Olyan, a széles közönséget megszólító filmet szerettünk volna készíteni, amely alapján a mai ember hiteles képet kaphat arról, hogy mi történt Magyarországon a szerzetesrendekkel, a hit védelmezőivel az ötvenes években. Azokat, a játékfilmen még fel nem dolgozott történéseket mutatjuk meg, amelyek a kiépülő kommunista rezsim egyházak elleni kegyetlen harcát kísérték.” – nyilatkozta a film egyik főszerepét alakító Eperjes Károly, akinek a Magyar Passió egyben az első játékfilmes rendezése is.

A forgatókönyvet Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írták.

A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert végezte el, az operatőri munkáért a Balázs Béla-díjas Csukás Sándor felelt. A film zenéjét Bucz Magor szerezte, a látványtervezés Fekete Mónika munkáját dicséri, míg a produceri teendőket A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történet című filmeket is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő látta el.

A film 2021. november 4-étől lesz látható a hazai mozikban.