Hírek

Magyar premierekkel és zsűritagokkal kezdődik pénteken a varsói filmfesztivál

Bodzsár Márk: Isteni műszakBodzsár Márk Isteni műszakjának és Angelus Iván Kémhatás című közösségi táncfilmjének a varsói filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje. Az A-kategóriás fesztivál zsűrijeiben Muhi András producer és Cserhalmi Sára rendező is részt vesz.

Pénteken kezdődik a 29. Varsói Filmfesztivál. Az A-kategóriás filmünnep idei programját két magyar film nemzetközi premierje gazdagítja, továbbá két magyar zsűritag is érkezik a fesztiválra.

Bodzsár Márk első játékfilmje, az Isteni műszak az elsőfilmesek versenyébe kapott meghívást. A nemzetközi közönség október 18-án Varsóban láthatja először az ígéretes pályakezdést. A „színes, magyar fekete komédia” abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen. Bodzsár Márk első játékfilmje az Unio Film gyártásában készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, producere Bodzsár István, koprodukciós partnere a Sparks, a film operatőre Reich Dániel. A film főszerepeit Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor és Stork Natasa játsszák. A díszbemutatón részt vesz a film forgatókönyvét is jegyző Bodzsár Márk. Az Isteni műszak október 24-től látható az országos mozihálózatokban az A Company Hungary forgalmazásában.

Angelus Iván táncos-koreográfus és Angelusz Iván producer nevével fémjelezve a Goliwood és a Katapult Film koprodukciójában készült a Kémhatás című interaktív és kreatív közösségi táncfilm, melyet a varsói filmfesztivál információs programjában tűznek műsorra először külföldön. A Kémhatás alapját a Budapest Tánciskola táncosaira és koreográfusaira épülő több hónapos flashmobokkal tűzdelt akciósorozat adta, melynek tánceseményei Budapest harminc pontján, piacokon, színházakban, plázákban, köztereken – a Trafótól, a MU Színházon át, a Hősök terétől, az Oktogonon és a Ráday utcáig – voltak láthatóak. A „kizárólag táncok, performanszok, énekek, nyilvános hétköznapi szituációk képi és zenei feldolgozásából” született 62 perces filmalkotás, operatőre és vágója Dömötör Péter, zeneszerzője és hangmérnöke Mizsei Zoltán volt.

A varsó filmfesztivál versenyprogramjának öttagú zsűrijében az Inforg Stúdió alapító és számos nemzetközi filmsikert jegyző Muhi András producer (Dealer, Before Dawn, Csak a szél) vesz részt. Az elsőfilmes verseny ítészei között lesz Cserhalmi Sára, aki Drága besúgott barátaim című rendezésével tavaly elnyerte a legjobb elsőfilm díját a lengyel fővárosban.

A varsói filmfesztiválra közel 60 országból érkeznek filmek, a seregszemle 10 napja alatt több mint 300 vetítésere kerül sor a lengyel főváros mozijaiban. A fesztivál CentEast elnevezésű koprodukciós fórumán Berkes Júlia producer Reisz Gábor rendező a Proton Cinema-ban Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan munkacímmel készülő első játékfilmjét mutatja be a szakmabelieknek.

Kémhatás előzetese:

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!