Hírek

Magyar rövidfilm a torontói filmfesztiválon

kamaszkor vegeSzilágyi Fanni Kamaszkor vége című alkotása is képviseli Magyarországot idén Torontóban a Saul fia mellett. A filmet a világ egyik legfontosabb filmfesztiválja a Short Cuts című rövidfimes válogatásban mutatja be.

A Kamaszkor vége érzékenyen ábrázolja a felnőtté válás pillanatát egy ikerpár esetlen erotikus próbálkozásainak és egymással való versengésének megmutatásával. A film idén márciusban, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először a közönségnek, ahol a legjobb magyar élőszereplős filmnek járó díjat is megkapta. Ez egyben azzal járt, hogy a film fesztiváloztatását a Daazo csapata szervezi. A Kamaszkor vége a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: rendezője, Szilágyi Fanni Gothár Péter filmrendező osztályába jár mesterképzésen. A torontói fesztiválmeghívás hatalmas szakmai elismerést és nagy lehetőséget jelent a fiatal alkotónak.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál idén ünnepli negyvenedik kiadását. Az amerikai kontinens egyik legfontosabb filmfesztiválja mára a legjelentősebb európai fesztiválokkal: Berlinnel és Cannes-nal, illetve az amerikai Sundance-szal vált egyenrangúvá. A jótékonysági alapon működő eseménysorozat célkitűzése, hogy az emberek világról alkotott képét a film eszközeivel befolyásolja, miközben a filmvetítések mellett fontos szakmai programoknak ad otthont, rangos előadókkal.

A torontói fesztivált szeptember 10. és 20. között rendezik meg. A Kamaszkor végének két nyilvános előadása lesz: szeptember 13-án 21.45-kor, illetve szeptember 19-én 21.45-kor vetítik majd. A fesztivál rövidfilmes válogatása, a Short Cuts program műfaji megkötés nélkül igyekszik megmutatni a kanadai és nemzetközi rövidfilmes termés legjobbjait. Tavaly is szerepelt magyar film Torontóban: akkor Fabricius Gábor Sintér című alkotását nézhette meg a nemzetközi közönség.

Avatar

Daazo

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya