Hírek

Magyar siker Brüsszelben: az Átjáróház Ezüst Méliès-díjat nyert

Átjáróház
Fotó: InterCom

Madarász Isti Átjáróház című fantasztikus-romantikus filmje nyerte a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat a 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztiválon.

Az Átjáróház az a fantasy romkom, amire már régóta vágytunk” – írta kritikánk. Nem hiába: a filmet most a brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztivál is díjazta, elnyerte ugyanis az Ezüst Méliès-díjat – írja a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye.

Az 1983 óta megrendezett Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztivál a horror, thriller, fantasy és sci-fi filmek előtt tiszteleg, díjazva a műfaj nagyjátékfilm és rövidfilmjeit. A nagyszabású filmes találkozót továbbá minden évben látványos programok, köztük testfestő verseny is kísérik.

Madarász Isti Átjáróház című, fantasy- és vígjátéki elemekben bővelkedő romantikus filmjében a hullaházban dolgozó Krisztián holtan látja viszont nemrég megismert szerelmét, ezért elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől és visszahozza őt az élők közé. „Az Átjáróház ötvözi az Amélie csodálatos élete fantasztikus világképét és mágikus realizmusát egy kis Éjszaka a múzeumbannal, ehhez jön meg pár horrorelem Veres Attila, a forgatókönyvíró (és horrorkönyvek szerzője) jóvoltából” – írtuk kritikánkban.

Madarász Isti alkotása a brüsszeli kitüntetéssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amelyet a Sitges Film Fesztiválon adnak majd át októberben. A világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett rangos trófeát magyar film még sosem nyerte el, Madarász Isti azonban korábbi filmjével, a Hurokkal már bekerült a jelöltek közé 2017-ben.

A belga fővárosban az elmúlt héten megrendezett szemléről a legjobb thrillernek járó Fekete Holló díjat is magyar film, Deák Kristóf Az unoka című filmje hozta el. (Mindkét alkotás megtekinthető a FILMIO-n.)

A 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztiválon egy további díjazott is a magyar filmesek sikerét gazdagítja. A nemzetközi versenyprogram Ezüst Holló díját a részben hazánkban forgatott Infinity Pool című film nyerte el. Brandon Cronenberg pszichológiai thrillere a Hero Squared koprodukciójában készült és világpremierje a Sundance-n volt, ahol a kritikusok a fesztivál egyik legfelkavaróbb filmjének kiáltották ki.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!