Hírek

Magyar sikerek: a Feldobott kő Cannes-ban, a Dűne Ottawaban szerepel

Újabb magyar klasszikust válogattak be a Cannes Classicsba, míg az A-kategóriás Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál a versenyprogramba rakta a Dűnét.


Hirdetés

Ismét hazai filmes sikereknek örülhetünk, hiszen újabb alkotások kerülnek nemzetközi közösség elé. A Feldobott kő 52 év után tér vissza Cannes-ba, Ulrich Gábor friss animációja, a Dűne pedig tovább menetel a rangos fesztiválok útján.

Sára Sándor első nagyjátékfilmje, a Feldobott kő Balázsovits Lajos, Todor Todorov és Nagyezsda Kazassian főszereplésével készült részben önéletrajzi ihletésű dráma. Az 50-es években játszódó alkotás Pásztor Balázs felnövését mutatja be, ahogy ráébred a rendszer hibáira és a nyomasztó társadalmi problémákra, amelyek az országot sújtották a Rákosi-korszak idején. A filmet mi is beválogattuk a legemlékezetesebb Sára alkotások közé.

A rendező-operatőr filmjét 68-ban meghívták Cannes-ba, illetve a 42. Oscar-gálára is ezt a művet küldtük ki. Sajnos a legjobb ötbe azonban már nem fért be. Most a Nemzeti Filmintézet révén restaurált munka ismét a francia fesztiválon szerepel majd. Alább az új előzetes látható.

A múlt mellett a jelen hazai filmgyártása is kiemelkedő marad: Ulrich Gábor Dűne című munkája újabb rangos filmfesztiválon került be a versenyprogramba. Az absztrakt thrillerként jegyzett animáció korábban az Oscar-kvalifikáló Annecy-n, augusztus végén pedig a Hirosimai mustrán szerepel majd, míg szeptemberben az A-kategóriás Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon bizonyíthat.

Az alkotás producerei Mikulás Ferenc és Muhi András voltak, míg a gyártásért a Kecskemétfilm és Focusfox felelt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés