Hírek

Magyar VR holokausztfilm versenyez Velencében

Az idei Velencei Filmfesztivál Immersive szekciójában mutatják be az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült Sorella’s Story / Sorella története című virtuális valóság-kisfilmet, Hegedüs Péter munkáját.

A technikai megoldásaiban újszerű kisfilm elkészítését egy, az 1941 decemberében Lettországban, titokban exponált fekete-fehér fotó inspirálta. A film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol közel 4000 zsidó embert, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg kegyetlenül a nácik.

A 360 fokban látó, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott Sorella történetét a nézők nem a filmvásznon nézhetik meg, hanem VR headsetek segítségével, virtuális valóság-élményként. A film és a valóság különös határmezsgyéjén találjuk magunkat, az élmény pedig elementáris – ígérik az alkotók. Egyike vagyunk a tragikus sorsú szereplőknek és bármerre nézünk a rőt, havas tájban, azt láthatjuk, ami az időből kimetszett 15 perc alatt a filmben/virtuális valóságban megtörténik. Megalázott fiatal lányokat, gyerekeket és asszonyokat terelnek a fegyveres nácik tragikus végzetük felé, nézőként pedig részei vagyunk a szörnyű történéseknek, ami zavarba ejtő érzéseket kelt.

A Velencei Filmfesztivál évek óta élen jár a VR-művek bemutatásában és versenyeztetésében, az élményről korábban mi is írtunk.

A Sorella története rendezője, Hegedüs Péter 1976-ban született Budapesten. 1991-ben édesanyjával és két testvérével kivándoroltak Ausztráliába. 1998-ban szerzett rendezői diplomát a Brisbane-i Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt és azóta is főként dokumentumfilmeket és rövidfilmeket rendez. Több művét vezető filmfesztiválok mutatták be, és gyakran díjazták is azokat. Az Örökség: Egy halász története / Inheritance: A Fisherman’s Story című dokumentumfilmje az Oscar-shortlisten szerepelt. Hegedüs Péter professzor, valamint kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettes a Griffith Film Egyetemen, Brisbane-ben.

Hegedüs Péter ezidáig három filmjét koprodukcióban készítette Muhi András producerrel. Ezek a My America (2011), a LILI (2020) és az idei Sorella története. Jelenleg Hegedüs Péter első játékfilmjét közösen fejlesztik a FocusFox Stúdióban, amely egyben a LILI és a Sorella története magyar gyártó és koprodukciós cége. 

Sorella történetét e speciális kisfilmmel párhuzamosan dokumentumfilmen is feldolgozta a rendező. A tervek szerint a kisfilmet és a mozi hosszúságú dokumentumfilmet a Velencei Filmfesztivál világpremierjét és az ausztrál mozibemutatót követően a budapesti közönség is láthatja.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!