Hírek

Magyar werkfilmet találtak 1937-ből!

Nemeth_Roloma_és_Kocsuba_Kassay_Elemer_a_120as_tempo_forgatasanCsaknem nyolcvanéves magyar werkfilmre bukkantak a közelmúltban Kassay (Kocsuba) Elemér producer hagyatékában. A hatperces részlet az 1937-ben bemutatott 120-as tempó című mozi forgatásán készült.

A werkfilm mostantól kezdve közkincs, a film- és várostörténészek számára pedig tele van megfejtésekre váró részletekkel – közölte Kurutz Márton, a hangosfilm.hu szerkesztője, a MaNDA munkatársa, a Filmarchívum kutatója pénteken az MTI-vel.

A 120-as tempó című vígjáték producere Kassay (Kocsuba) Elemér volt, ő volt a 9,5 milliméter széles amatőr werkfilm készítője. A hatperces anyag távoli rokona Karabélyos Péter segítségével a hagyatékból került a Hangosfilmhez. Kurutz Márton az MTI-nek elmondta: Magyarországon a harmincas években keveseknek volt kamerája és sokkal ritkábban jutott el amatőrfilmes a filmgyárba. Még fényképen is viszonylag kevéssé maradt fenn olyan dokumentáció, amely a magyar filmipar gyártástörténeti részét reprezentálná.

A 120-as tempó a magyar film „aranykorának” egyik terméke: a rendező Kardos László volt, a moziban a legnagyobb sztárok, Kabos Gyula, Muráti Lili és a 26 éves Básti Lajos szerepelnek. Kassay Elemér emlék gyanánt készítette ezeket a képsorokat, mivel ez volt rövidfilmes pályafutásának első állomása.

1937 júniusában, valahol a Margitszigeten peregnek az első képsorok, egy úgynevezett autós fahrtfelvétel zajlik, Vidor Andort és kameráját egy nyitott tetejű kocsiban helyezték el, feladata szerint Muráti Lilit és fehér kocsiját fényképezte menet közben. „Érdemes megfigyelni, hogy ezek a képsorok, amelyek a kész film elejére kerültek aztán, néma kamerával készültek, vagyis a hangosztály nem vonult fel a felvételhez. Ha ott lettek volna, még egy hatalmas autót látnánk és mikrofonok, kábelek garmadáját” – tette hozzá Kurutz Márton.

Nem tudni, hol lehetett a filmbéli Turner bankház, de a werkfilmben aztán felbukkan a Ferencz József, azaz a mai Széchenyi István tér, a fehér autó itt halad el a pesti hídfőn még álló két vámház között. Ezután az a jelenet jön, amikor a film elején a rendőr felírja az Andrássy úton száguldó kocsit, pontosabban nem is azt, hanem a film főcímét. Az ezt követő képsorokon egy hosszasabb beállást láthatunk a Duna-parton, 2:25-nél pedig feltűnik maga az amatőrfilmes producer is.

A film második fele a Hunnia Filmgyárban, Zuglóban készült, a műteremben és a filmgyár udvarán, a képeken a Kabos Gyula által alakított Richter jelenete és az estély felvételei zajlanak. Kabos Gyuláról ez az egyedüli fennmaradt privát felvétel, nyilván a nagy meleg miatt nem zakó, hanem egy csíkos vászonkabát van rajta. Látszik még Vízváry Mariska, Mezey Mária, Mihályffy Béla és Köpeczi-Boócz Lajos, valamint az álomjelenetben Simon Marcsa. Kassay megörökítette az udvaron jelenetükre várakozó színészeket is, az egyiken a fiatal Básti bunyózik a sminkmesterrel. A stábból feltűnik Makay Árpád, a Talpalatnyi föld és sok más későbbi magyar filmsiker operatőre, aki ekkor még pályakezdőként Vidor Andor asszisztense lehetett. Jól látszik a rendező, Kardos László is; ő néhány hónappal később a zsidótörvények elől menekülni kényszerült és 1940-ben már hollywoodi rendezőként, Leslie Kardos néven hallatott magáról.

https://www.youtube.com/watch?v=O1IK2wonpcM

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya