Hírek

Karlovy Vary 2015: Magyarok a fesztiválon

zeroHárom magyar film is meghívást kapott Karlovy Varyba, a régió legnagyobb A-kategóriás fesztiváljára. Horváth Lili első játékfilmje, A szerdai gyerek és Nemes Gyula Zero című alkotása a júliusi filmfesztivál East of the West versenyprogramjában mutatkozik be, Szabó Mátyás Határ című diplomafilmje pedig a Future Frames elnevezésű új rövidfilm-válogatásban lesz látható.

A szerdai gyerek a felnőtté válással foglalkozik, főhőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja, a felelőtlen kamaszlány, aki egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy megszerezze fia felügyeleti jogát. Azt szeretné, ha a gyerek sorsában a sajátja nem ismétlődne meg.

szerdaigyerek

A film főszereplője Vecsei Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója, és további amatőr színészek is láthatók az alkotásban. Mellettük ugyanakkor olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. A Filmalap 205 millió forintos gyártási támogatásával magyar-német koprodukcióban készült film operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Presser Gábor – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel. A rendezőnő Napszúrás című rövidfilmjét, amely A szerdai gyerek előtanulmányának is tekinthető a Daazo-n tudjátok megnézni.

Nemes Gyula magyar-cseh-német koprodukcióban készült Zero című filmje egy méhész története, aki „anarchista terrort” indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket. A Magyarországon és Burkina Fasóban forgatott film operatőre Dobóczi Balázs, írója a rendező és Beregi Tamás. A Zero a Playtime produkciójában készült a cseh Endorfilm, a német 42Film és a magyar Katapult Film koprodukciójában a Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával, producere Nemes Gyula. A film két évvel korábban már részt vett a fesztivál szakmai programján, illetve Nemes Letűnt világ című, a Kopaszi gát átépítéséről készített alkotása, 2008-ban megnyerte a legjobb dokumentumfilmet illető Kristály Glóbusz díjat, szintén Karlovy Vary-ban. A rendező első nagyjátékfilmje, az Egyetleneim viszont vegyes fogadtatásra talált.

hatar

Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion (EFP) új programja Future Frames címmel mutat be ígéretes pályakezdő tehetségeket Karlovy Varyban. A tíz diploma-, illetve vizsgafilmet felvonultató válogatásba kapott meghívást a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Filmteam koprodukciójában a Filmalap támogatásával készült Határ című alkotás, Szabó Mátyás diplomafilmje. A magyarországi bemutatóról itt olvashattok.

Az elmúlt években a magyar filmek nagy sikerrel vettek rész a fesztiválon. A nagy füzet Szász Jánostól a fődíjat, a Kristály Glóbuszt hozta el, tavaly Pálfi Szabadesése szintén tarolt és közönségkedvenc volt két elsőfilmesünk, Zomborácz Virág és Reisz Gábor, az Utóélettel és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlannal. Reméljük idén is örülhetünk majd a hazai filmeseknek.

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés