Hírek

Magyarország lesz a díszvendég jövőre Annecy-ban

A világelső animációs filmfesztivál hétvégi záróceremóniáján bejelentették, hogy jövő júniusban a magyar animációé lesz a főszerep az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon. A hazai animáció 110 éves jubileumát ünnepelve fókuszban lesznek a legnagyobb alkotók, műhelyek, élvonalbeli gyártók és nem kevésbé a legifjabb tehetségek.

Az animációs filmek legjelentősebb nemzetközi mustrája, az Annecy Fesztivál jövőre a magyar animáció előtt tiszteleg – jelentette be hivatalosan a fesztivál díjátadó gáláján Marcel Jean, a fesztivál művészeti igazgatója. A magyar animáció (történet, ipar, képzés, kortárs alkotók) 360 fokos panorámában mutathatja meg magát és magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, kísérőfilmjeit is – írja az NFI sajtóközleménye.

A magyar animáció számos sikert aratott a közelmúltban – írja a Filmintézet. Rekordszámú egész estés mozifilm készült el: a Műanyag égbolt, a Kék Pelikan, a Toldi, a Kojot négy lelke és a Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció is; utóbbi kettő rangos díjakban részesült Annecy-ban is. Az idei fesztiválra is érkeztek magyar alkotások: a Contrechamp versenyben szerepelt Csáki László Kék Pelikan-ja és a rövidfilmek között Traub Viktória Cipők és paták című műve, melynek utómunkálatai az NFI Filmlaborban készültek.

Továbbá bemutatták az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilmjét is. A fesztivál zsűrijében volt Buda Flóra Anna, cannes-i Arany Pálmás és Annecy-i Kristály-díjas animáció rendező. 

Magyarország kiemelt szerepét a Nemzeti Filmintézet kezdeményezte a fesztivál elnökségénél a magyar animáció születésének 110. évfordulója alkalmából.

A magyar animációs filmek immár 110 éve bűvölik el a nézőket – írja az NFI közleménye. 2024. február 4-én, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Filmintézet meghirdette a magyar animációnak szentelt emlékévet, melynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket.

Egész évben ingyenesen látható a FILMIO kínálatában található összes – közel száz – klasszikus animáció, a többi között A légy, Kovásznai György Habfürdő című merész stílusú kísérleti musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, köztük a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

Az évforduló alkalmából az animációs film történetét új módon bemutató honlap indult. A magyaranimacio.hu.oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17-22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com