Hírek

A Majmok bolygója nyeri a legjobb effekt Oscarját?

A majmok bolygója: Háború nyerte a Visual Effects Society díját, ami erős jóslatnak számít az Oscarra nézve.

A Visual Effects Society Awards az év legjobb vizuális effektusait díjazza. Idén A majmok bolygója: Háború legyőzte mind a négy vetélytársát – Szárnyas fejvadász 2049, A galaxis őrzői 2., Kong: Koponya-sziget és Star Wars: Az utolsó Jedik – és elhozta a fődíjat a február 13-án tartott átadón.

Az új A majomok bolygója trilógia híres úttörő, néha hihetetlennek tűnő vizuális teljesítményéről – egyéb bőséges erényei mellett. Az Andy Serkis alakította főszereplő, Caesar egy tökéletesen élethű, mély színészi eszköztárral rendelkező csimpánz, akit a motion capture módszerével keltett életre (immár harmadszor) a rendező Matt Reeves csapata. „Lélegzetelállító látvány” – írtuk kritikánkban –, és emellett, mint a trilógia egésze, a film „intelligens, elgondolkodtató, sokatmondó” is.

A VES díja igen erős jóslat az Oscar-díjra nézve. A VES 15 évnyi történetében a győztes 10-szer nyert egyúttal az Oscar-díjátadón is – írja a goldderby.com. Tavaly A dzsungel könyve győzelmével is ez volt a helyzet.

Ám éppen az új A majmok bolygója trilógia az, ami a nagy kivételnek számít. Bár a 2011-es A majmok bolygója: Lázadás és a 2014-es A majmok bolygója: Forradalom is megnyerte a VES díját, egyik sem nyert Oscart a Legjobb vizuális effektusért (2011-ben az A leleményes Hugo, 2014-ben a Csillagok között kapta a szobrot).

Woody Harrelson A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes) című filmben

A február 13-i Visual Effects Society díjátadón 24 kategóriában versenyeztek az év legkiemelkedőbb vizuális trükkjeit tartalmazó filmek; a világszerte tevékenykedő társaság 10 eseményen választotta ki a győzteseket. Az életműdíjat Jon Favreau nyerte; az animációs filmek közül a Coco diadalmaskodott; a Dunkirk a támogató vizuális effektusok díját nyerte el, a tévé produkciók közül a Trónok harca pedig öt díjat is megszerzett – írja a lap.

A Filmtekercs rendszeresen nyomon követi a technikai díjak állását is: elemző cikkeinket itt találhatod.

***

Szurkolj  velünk a Testről és lélekről Oscarjának március 4-én az Anker’tben!

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com