Hírek

Útvesztőben A majmok bolygója – Wes Ball dirigálja a Fox legújabb projektjét

Caesar szomorú, mert nem mutatják be a Cinema Citykben A majmok bolygója - forradalmat

Új rendezővel kezdődhet A majmok bolygója történetének legfrissebb feldolgozása. Maradt még lehúzható bőr a világuralomra törő intelligens csimpánzokon?

A The Hollywood Reporter értesülései szerint Wes Ball, Az útvesztő-filmtrilógia direktora leszerződött a Foxszal egy jövőbeni projekthez, amely egyelőre nemes egyszerűséggel a „Majmok” fedőnéven fut.

Ez lehet az első jelentősebb vállalkozás, mióta a Disney felvásárolta a cégbirodalom nagy részét.

Az eredeti 1968-as A majmok bolygója filmhez a francia író, Pierre Boulle regénye szolgált irodalmi alapul, főszerepében Charlton Heston egy űrhajóst játszott. Az asztronauta egy bizarr bolygón landol, és ott felfedez egy fejlett civilizációt: majmok uralkodnak a primitív emberek felett. A történet utolsó csavarjában kiderül, hogy valójában a Földön van, amely egy pusztító nukleáris háborút szenvedett el.

A majmok bolygója (1968)

A film totális világsikert ért el, folytatás és tévésorozat bújt ki a köpönyegéből az 1970-es években. Tim Burton is megpróbálkozott a maga stúdiófilmes adaptációjával 2001-ben. Torzszülöttje azonban csúfos bukás volt minden tekintetben.

A Fox 2011-ben újragondolta a majmok és az emberek háborúját, és egy új trilógiát indított el Rupert Wyatt dirigálásával. A majmok bolygója: Lázadás teljesen átértelmezte a történetet, és időben is máshová helyezte a cselekményt. Matt Reeves rendezésében az eredettörténet további két része, A majmok bolygója: Forradalom és A majmok bolygója: Háború minden eddiginél magasabbra helyezte azt a bizonyos képzeletbeli lécet.

Wes Ball valószínűleg az Az útvesztő-széria bevételi mutatóival győzte meg a Fox fejeseit. Filmjei közel milliárd dolláros bevételt zsebelhettek be világszerte, miközben szerény költségvetéssel készültek.

Nagyon sok még a kérdőjel a „Majmok” kapcsán, mint ahogy az sem egyértelmű még, hogy a legújabb  Apes-projekttel az előző filmsorozatok újraindítását vagy folytatását szeretnék megvalósítani, illetve hová kíván becsatlakozni Ball új filmjeinek sztorija.

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya